Från källarlokal till ECG Arena - en historisk resa med BKI Sunnanå

Publicerad
Cina1
Hösten 1981 samlades ett gäng tidiga innebandyentusiaster i en källarlokal i Kil och klubbade igenom det som skulle komma att bli en av Värmlands första föreningar – Föreningen Bollkombination Idrott Sunnanå. Drygt 40 år senare är klubben fortfarande aktiv och växer och utvecklas på både ungdoms- och seniornivå.

BKI Sunnanå har idag ca 400 medlemmar, från bollkul för de allra yngsta knattarna och upp till seniornivå.  Kristina Olsson är kassör i styrelsen och inne på sin 39:e säsong i klubben och sin 35:e som spelare.

   - Under de här åren har jag gjort det mesta. Jag har varit spelare, men också tränare för både ungdomslag och seniorlag och något av en allt-i-allo genom åren.

 Kristina Olsson startade karriären som målvakt och var med och vann klubbens enda SM-medalj på seniornivå 1985. Under en tid där innebandyn fortfarande bara var en uppstickare och fick kämpa hårt med både träningstider och ekonomi och med att slå sig fram som en etablerad och accepterad sport.

-  Här i Kil var handbollen väldigt stor och i början var det svårt att få tillgång till tider i hall. Men vi fick komma in i Sannerudshallens B-sal och det blev vår hemvist de första åren. Något seriespel fanns inte vid den här tiden så tävlingsmatcher fick vi genom att åka runt och delta i olika typer av cupspel.

 Även materialfronten bjöd på utmaningar de första åren, särskilt för målvakterna. Här gällde det att både tänka kreativt och hitta egna lösningar.

   - Jag minns att jag hade tre collegetröjor ovanpå varandra och bandybyxor, där skydden både satt på fel ställen och var bristfälliga. Masker var det också si och så med, det fanns till och med tillfällen i början där man stod utan.

 När BKI Sunnanå bildades 1981 var pionjärerna i klubben relativt få och arbetet av kompisbetonad karaktär.

   - Den första tiden handlade ju mycket om att de närmast sörjande fick engagera sig i olika roller. Det gick ganska långsamt men successivt så blev fler och fler intresserade av att vara med.

 Givetvis är Kristina Olssons långa resa i föreningen kantad av en rad olika minnen och milstolpar, där både sportsliga framgångar och händelser som utvecklat verksamheten i stort har en given plats. Hon lyfter fram den sportsliga resan på damsidan, där klubben klättrade från division 3 till division 1 på några år och exempelvis tog sig hela vägen till allsvenskt kval för tre säsonger sedan. Där blev det dock respass mot AIK. Vidare betonar hon byggandet av ECG Arena som en viktig milstople som givetvis har öppnat nya möjligheter för föreningen

   - Det finns så mycket jag är stolt över! Det är häftigt att vi under åren fått fram så många duktiga spelare på både dam- och herrsidan, att vi kunnat vara lite av en plantskola samtidigt som vi främst är en breddförening.

Publicerad av Camilla Olsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS