Som innebandyledare och föreningens representant har du en betydande roll i att skapa ett positivt och tryggt klimat för alla i ditt lag.

När du är ledare inom halländsk innebandy måste du inneha en Ledarlicens. Detta för att säkerställa att det finns en grundläggande kunskap kring trygg miljö och ett bra ledarskap.

Ledare och tränare behöver kontinuerligt jobba med att skapa en positiv och inkluderande lagkultur, där varje spelare känner sig uppskattad och motiverad att göra sitt bästa. En bra ledare bygger förtroende i ledarstaben, bland spelare och mellan lagkamrater, samt uppmuntrar öppen kommunikation och en vilja att samarbeta mot gemensamma mål.

I ledarstaben är det viktigt att den pedagogiska ansvarsrollen får en funktion då den är till stor betydelse för den goda innebandymiljön.

Funktionen kan ofta innehas av en mindre grupp ledare/tränare och ibland enskilda personer. Det är mer en samordnande och särskilt ansvarstagande roll som har en god överblick kring hela innebandymiljön. Den pedagogiska ansvarsrollen blir ofta avgörande för att de olika framgångsfaktorerna som finns i den goda innebandymiljön ska bli verklighet. Funktionen kan i den bästa av världar exempelvis:

  • bidra till att skapa god struktur och organisering av verksamheten.
  • se till att verksamheten präglas av en ”röd tråd” och långsiktighet.
  • förankra och se till att verksamhetens värdegrund genomsyrar det som görs.
  • förstå vikten av, och verka för, helheten kring de aktiva.


En bra ledare har förmågan att anpassa sig till olika situationer, vill ständigt utvecklas och visar på gott ledarskap genom att ge uppskattning och finnas som stöd. 

Läs gärna mer om Svensk Innebandys Utvecklingsmodell!

Bra checklista till dig som ledare!

  1. Var tillgänglig för dina spelare – fysiskt närvarande och lyhörd.
  2. Prata med föräldrar och spelare – hur bör en idrottsledare vara?
  3. Du som ledare har alltid ett vuxenansvar vid match. Tänk på ditt beteende och språkbruk gentemot dina ledarkollegor, arrangörer, domare och spelare.
  4. Ge beröm för ansträngningar och belöna uthållighet.
  5. Håll inne med starka känslor som besvikelse och stolthet.
  6. Stötta spelare och domare, genom att coacha "lagom" mycket.
  7. Tacka ALLTID domare och motståndare efter genomförd mach.
Skärmavbild 2024 10 29 Kl. 13.46.10 DSC03356
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS