Innebandyveckor i skolan har lockat spelare till Timrå IBC
Under höstterminen 2022 fokuserade Timrå IBC sin skolsatsning på en av kommunens grundskolor, Mariedalsskolan, som efter en ytlig analys av spelarpopulationen i föreningen var märkbart underrepresenterad.
– Skolans upptagningsområde har också fler sociala utmaningar och, enligt vår ovetenskapliga bedömning, i större behov av en sänkning av tröskeln till föreningslivet. Vi beslöt därför att göra vår satsning där, säger Timrå IBC:s ordförande Jerker Jäder.
Flera ledare och spelare i föreningen arbetar vid skolan och därför var det en relativt kort startsträcka. Innebandy blev tema för all idrottsverksamhet under två veckor. Efter några övningstillfällen med lek och övningar genomfördes en skolturnering som togs på största allvar av alla inblandade spelare.
– Vi i föreningen är oerhört stolta över de av våra medlemmar som gjorde detta möjligt. Vi har genom denna satsning genomfört aktiviteter vid 24 tillfällen om 40 minuter vardera och låtit över 200 elever stifta bekantskap med vår idrott, säger Jerker Jäder.Han fortsätter:
– Våra yngre lag har alla fått tillskott till sina trupper. Detta gäller lagen för barn födda 2010 till 2015. För de yngsta barnen, födda 2016, har vi också startat innebandylek. Inte minst är vi glada för att tidigare spelare har hittat tillbaka till innebandyn och redan deltar i matchspel igen.
Max Håkansson är idrottslärare på den aktuella skolan, Mariedalsskolan i Timrå. Max är dessutom tränare för Timrå IBC:s HJ18-lag och har varit en stor resurs för föreningen genom sitt arbete med innebandyveckorna på skolan.
– Det har varit superkul! Det är allas målsättning att få så många som möjligt att röra på sig. Jag har mött stor glädje hos både elever och lärare i den här satsningen och vi vill köra vidare nästa år och göra det här till tradition. Nu finns det ett färdigt tema och ett bra arbetssätt, säger Max Håkansson.Han är positivt överraskad över utfallet av innebandyveckorna.
– Jag var lite spänd innan, men det har verkligen gått över förväntan och både elever och lärare har som sagt tyckt att det har varit jätteroligt.
Som sagt har Timrå IBC fått ett gäng nya och nygamla innebandyspelare till föreningen efter innebandyveckorna och flertalet ville prova på att stå i mål under veckorna och turneringen.
Under turneringen delades det viktiga priset för ”Fair Play” ut. Priset delades ut till det lagn som uppträtt mest schysst och sportsligt gentemot de andra lagen.
– Det ingår i ämnet idrott att visa respekt för varandra, så därför ville jag ha med det här priset och det fungerade jättebra och många satsade på att vinna, säger Max Håkansson.Han ser en fördel i att de delade upp tjejer och killar.
– För oss var det en jättevinst. Dels så vågade tjejerna ta för sig mycket mer och jag upplevde det som att de verkligen blommade ut. Dessutom blev killarna också lugnare och behövde inte hävda sig. Så det blev en annan dynamik även där.
Under innebandyveckorna var det först fokus på teknik, att bli vän med bollen och efter det låg fokus på matchspel i olika former, både med och utan målvakt. Satsningen avslutades med turneringen, som blev jättepopulär.
Föreningen har använt en hel del material från OBOS-foldern, som de fick med i startpaketet. De vill fortsätta jobba med skolbesök även framöver och försöka komma ut på fler skolor i kommunen.
– Vi har sett att det har varit en vinst för oss och något vi vill fortsätta med. Vi vill nå grupper som normalt kanske är svåra att nå, socioekonomiskt svagare områden och försöka möta de äldre eleverna, som är mest inaktiva. Där har jag mött stor glädje nu efter våra innebandyveckor med flera tjejer i årskurs 6, som börjat spela i föreningen till följd av det vi gjorde, avslutar Max Håkansson.Publicerad av Miriam Maul