Livestreaming I Svensk Innebandys Officiella App

I Svensk Innebandys app kan alla lag oavsett ålder och nivå på ett enkelt och säkert sätt livesända sina matcher och tjäna pengar genom intäkter från tittare.

Livesändningar bidrar till en härlig bevakning och med ett enkelt knapptryck fångas matchens highlights!

 

De som sänder gör det helt ideellt – så visa din tacksamhet och hänsyn

En viktig sak att tänka på är att sändningarna görs av ideella ledare eller föräldrar runt lagen, ofta med sin egen mobiltelefon. Det betyder att sändningskvaliteten inte alltid kommer att vara perfekt.

Tänk därför på att visa förståelse till dem som möjliggör sändningarna.

Det är inte möjligt att kräva återbetalning av ett köp till följd av att den som sänder fått tekniska problem.

Frågor och svar

Hur livesänder vi våra matcher?

Alla som har en roll som ledare/admin eller som blivit inlagd som rapportör i laget kan sända en match live. Det går att sända direkt från appen, eller via extern kamerautrustning, och kostar inget för laget som sänder.

 

Vid sändning från appen uppdateras resultattavla automatiskt om mål och händelserapportering görs från matchen, och alla som följer kan kommentera och heja via de sociala funktionerna.

 

Nytt för säsongen 2021/2022 är också att resultattavla och matchklocka kan styras från sändningsvyn och att sändaren kan markera highlights. Highlights visas som liverepriser i matchens feed, och sätts ihop till ett highlightsklipp efter matchen.

 

Så klart går det inte att visa ställning eller resultat i åldersklasser utan resultat och tabellräkning. 

 

En steg-för-steg guide med information om hur ni sänder era matcher hittar ni här.

Varför behöver tittare betala för att se matcherna?

Avgifterna behövs för att täcka kostnaderna för streamingen – och för att ge intäkter till föreningarna och lagen. Under säsongen 2020/2021 genererade sändningarna 600 000 kronor i intäkter för föreningarna, trots att säsongen bara pågick under 1,5 månader.

Vad kostar det att titta på livesändningar och repriser?

För senior- och juniormatcher så betalar du för varje match du vill se, och det är sändande förening som sätter priset för matchen (Pay-per-view).

 

För barn- och ungdomsmatcher köper du köper du ett barn- och ungdomskort som för 59 kr ger dig 30 dagars tillgång till alla barn- och ungdomsmatcher som sänds i appen. Föräldrar, släktingar, mor- och farföräldrar med flera barn eller barnbarn kan alltså se alla barnen eller barnbarnens matcher till ett fast pris. Oavsett om alla spelar i samma förening, eller är utspridda över hela Sverige.

 

Det är inget fast abonnemang som dras från ditt konto varje månad, utan du väljer själv om du vill köpa tillgång för nästa 30-dagars period.

 

Hälften av intäkterna från ditt köp, efter avdrag för momskostnader, går till den förening du väljer i samband med din betalning. Betalning görs via Swish.

Behöver spelare och ledare också betala för att se repriser?

Vi skulle för innebandyutvecklingen självklart vilja att spelare och ledare kunde se repriserna gratis i efterhand, då man lär sig väldigt mycket av att se sig själv och sitt lag spela. Men det är svårt, då det handlar om hundratusentals människor och stora kostnader för videotrafik och lagring.

 

För att lösa denna utmaning har vi tagit fram ett reprispaket som laget kan köpa, som ger spelare och ledare fri tillgång till repriser från alla lagets livesända matcher under säsongen (oavsett vem som filmat). Detta gäller endast repriserna, ej livesändningar, och bara för lagmedlemmar som via sitt mobilnummer är kopplade till laget i en spelar- eller ledarroll.

 

Reprispaketet kostar 2 000 kr per år (80 kr per person i ett lag med 20 spelare och 5 ledare), och betalas via Swish-betalning på lagets adminsida på adminwebben (https://appadmin.innebandy.se). Den ledare/admin som betalar får ett kvitto så att hen kan redovisa utlägget till föreningen.

Så funkar det för dig som tittare

När du går in på en sändning som kräver betalning, tas du till din kontosida på admin där du genomför ditt köp. Du betalar enkelt med hjälp av Swish, som till att börja med är den enda betalningsmetod som stöds.

 

Vid köp av en senior- eller juniormatch delas intäkten med den sändande föreningen, och vid köp av barn- och ungdomskortet väljer du i samband med köpet vilken förening och lag du vill stödja.

 

Status för dina köp hittar du under fliken Konto på din profilsida i appen. Du hittar enklast dit genom att trycka på din profilbild uppe till vänster på appens startsida, eller i huvudmenyn på admin-webben.

 

Nytt sätt att betala för livesändningar i iOS-appen

På grund av Apples regler för betalningar kan man inte längre betala för tillgång till livesändningar inne på respektive match eller sändning i Svensk Innebandys iOS app. Betalningen måste istället göras via funktionerna för kontohantering, abonnemang och köp som finns på appens admin-webb.

 

Du kommer enkelt till din sida för kontohantering via din profil längst uppe till vänster på appens startsida. Öppna appen

Så funkar det för er som sändare och förening

Köp av en enskild match i senior- eller juniorinnebandyn kan göras först när det finns en planerad livesändning, eller att en sändning redan är startad. Så för att tittarna inte ska missa starten av matchen medan de köper är det bra att lägga upp den planerade livesändningen en stund i förväg.

 

Hemmalaget i matchen har förtur på att sända, men om de inte har möjlighet eller lust kan man komma överens om att bortalaget sänder istället. Det är sändande lag som får ta del av intäkterna från köpen.

 

I barn- och ungdomsmatcher köper man inte en specifik match, utan tillgång till alla matcher under en tidsperiod. Vid köpet anger tittaren vilken förening de vill stödja med sitt köp, så därför spelar det ingen roll om det är hemmalaget, bortalaget, eller någon från båda lagen som sänder från matchen.

 

Observera att ert motståndarlag av integritetsskäl, eller av annan orsak, kan välja att inte tillåta foto och film från matchen. Funktionerna för foto, video och livesändningar stängs då av, och ni informeras om att ett av lagen inte tillåter bild och video från matcherna.

 

Föreningens andel av intäkterna sammanställs och betalas ut vid angivna utbetalningsdatum. Målet är att detta ska ske vid en eller två utbetalningar per år. Ni kan hela tiden följa hur mycket intäkter laget fått på ert lags adminsida i appen eller på admin-webben.

Se vad laget och föreningen tjänat

I mobilappen kan varje lag se vad de tjänat på sina livesändningar. Klicka på laget och sedan gula knappen "Admin" uppe till höger. 

Välj därefter fliken "Livesändningar".

 

På en dator kan du se föreningens hela intäkter (och fördelat på lag). Skriv URL-adressen: https://appadmin.innebandy.se och logga in med ditt mobilnummer/veriferingskod.

 

Klicka dig fram till föreningens huvudsida genom att klicka på föreningsnamnet där lagnamnet står i toppmenyn.

 

Välj gula knappen "Admin" uppe till höger. Välj "Livesändningar" och listan över lagen med intjänade pengar visas.

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS