Godkännande, legitimering och klassificering av domare


För att få döma innebandy, måste domaren genomfört utbildning under innevarande säsong.

En domares behörighet träder i kraft när godkänd utbildning fullgjorts och eventuellt praktiskt prov, genomförts med godkänt resultat, samt att kurskostnader är betalda. 
Domare godkänns då för ett år i taget. Samtliga godkända domare finns i IBIS.

Klassificering av domare sker av en grupp som löpande under säsongen genomför observationer och ranking. 

Klassificering

Klassificering är vad domare anses lämplig att döma för tillfället (kan ändras under säsong). Klassificering baseras på domares behörighet (utbildning), samt vad som framkommit vid observationer och en allmän lämplighet.



Efter legitimering klassificeras domare in i följande klasser på distriktet:

Klass 1          
Distriktsdomare aktuella för att döma Herrar Division 2.

Klass 2          
Distriktsdomare aktuella för att döma Damer Division 1 och 2, Herrar Division 3 samt Juniorallsvenskan.

Klass 3          
Distriktsdomare aktuella för att döma övriga matcher på distriktsnivå. 

Klass 4           
Domare som genomgått minst Distriktsdomare 1 aktuella för att döma röda matcher på föreningsnivå. 

Klass 5          
Matchledare (Blå och Gröna matcher) 
 

Kravprofil

Krav/Test

Klass 1 samt domare med högre ambitioner

Distanstest

2 000 meter under 12 minuter och 30 sekunder

Regelprov

16 rätt av 20 frågor

Domare som ej uppfyller kravprofilen hamnar utanför högst rankade gruppen.

Domartillsättning

Hallands Innebandyförbund tillsätter domare i Damer Div 1, Damer Div 2, Damer Div 3, Herrar Div 2, Herrar Div 3, Herrar Div 4, Juniorserien Dam och Herr, Pojkar Röd 1-3, samt Juniorallsvenskan och USM.

Hallands Innebandyförbund tillsätter även matcher gällande dam- och herrjuniorspel i annat distrikt.



Förening tillsätter övriga serier i Flickor och Pojkar Röd, Flickor och Pojkar Blå och Flickor och Pojkar Grön, se hemsidan.

Kallelse till uppdrag

Domare lägger in tider i iBIS då domare inte kan döma, spärrtider. När tillsättning skett i iBIS ska det ses som en direkt kallelse till uppdrag. Eventuella fel åligger domaren att kontrollera och kontakta förbundet omgående. 

När tillsättningen är gjord kan domaren inte lämna återbud till uppdrag. Behöver domaren trots det lämna återbud ansvarar domaren själv för att ordna ersättare. Ersättaren MÅSTE inneha rätt klassificering för uppdraget och godkännas av domartillsättaren. Meddelande om byte sker till halland@innebandy.se.

Jourtelefonen,072-2233390, används ENDAST om domare blir sen till match eller vid akut skada/sjukdom vid i samband med uppdrag. 

Domares ansvar


Inom Hallands Innebandyförbund arbetar vi aktivt för att vi ska ha duktiga och välutbildade domare i våra idrottshallar, där mycket av ansvaret ligger på varje enskild domare. Du som domare ska vara väl inläst på regelboken och följa gällande tävlingsbestämmelser, lokala förutsättningar och övriga direktiv.

Domare ska, så som förbundet, sträva mot en alkohol och drogfri idrott. Det innebär att du som domare inte är påverkad av alkohol eller andra droger i anslutning till dina uppdrag. Tänk på att Du som domare är en förebild för våra ungdomar – försök därför undvika att snusa eller röka i direkt anslutning till ditt uppdrag.

Domare ska vara lojal mot sina domarkollegor och uppdragsgivaren, dvs Hallands Innebandyförbund/Föreningarna. Domare ska deltaga på de träffar som Hallands Innebandyförbund kallar till.

Det är domares eget ansvar att avsäga sig matcher där ett förhållande till något av lagen kan ifrågasättas (exempelvis familjerelationer). 



Tänk på att Du som domare alltid ses som en domare, både på och utanför plan. Ärlighet skapar förtroende och förtroende är en av grundstenarna i domarrollen.



Domarutrustning

Legitimerad domare ska använda av Hallands Innebandyförbund, för säsongen, anvisad utrustning så som hoodie, domaroverall, domarset, osv. Domare får under inga som helst omständigheter komma till match i kläder med föreningstillhörighet. 

Eftersom du är Hallands Innebandyförbunds officiella representant är stil och profil något som är mycket viktigt. Vid transport till och från hall ska vårdad klädsel användas, gärna en egen klädkod inom domarparet för att se tillhörigheten. Domarna ska i hallen, efter ombyte bära den av Hallands Innebandyförbund godkända domarutrustningen. Våra samarbetsparter är Stanno och Klubbhuset och inga andra kläder än dessa får bäras i samband med officiella uppdrag.



Domaruppdraget och matchförberedelser

Kontakta din domarkollega i god tid innan uppdraget för att göra upp om samåkning. Ni ska infinna er i matcharenan senast 30 minuter före utsatt matchtid. Om eventuell sen ankomst uppkommer ska detta meddelas hemmalaget, så fort sådan är känd. Blir ni rejält försenade så risk finns att matchen ställs in eller liknande ska också jourtelefonen kontaktas. 



Medansvar är en stor del av en bra innebandyverksamhet, tänk på att det är er uppgift att hålla ett trevligt och positivt klimat i hallen innan, under och efter matchen. Diskutera aldrig tänkbara spelsituationer före match. 

Du som domare får inte under några som helst omständigheter, officiellt eller inofficiellt, diskutera kollegors insatser på ett negativt sätt. Du ska inte heller kommentera egna, eller andras insatser, i officiella forum, t.ex. på hemsidor eller sociala medier. 

Att du som domare avstår från alkohol eller droger i samband med match är självklart.

Använd alltid sunt förnuft och avstå även från att ”synligt” använda snus, cigaretter, energidryck/läsk och mobiltelefon i samband med uppdrag.



Du är alltid skyldig att rapportera eventuella incidenter som uppstått kring förening, lag, spelare eller annan person som vistats i hallen under matchtid. Rapport sker via iBIS och matchkollen.
Händelser som sker under match hanteras med de verktyg som finns i regelboken. 

 

Matchprotokoll

Matchprotokoll till matcher skrivs ut från IBIS. I samtliga seniorserier, juniorserier, Flickor Röd 1-2 och Pojkar Röd 1-3 ska matcher liverapporteras. Det åligger domaren att kontrollera detta med sekretariatet. 

Det ska alltid finnas ett matchprotokoll, som fylls i korrekt, i samband med matcher administrerade av förbundet.

Om du utdömer matchstraff se till att det blir rätt sorts straff. Vid grovt matchstraff eller incident som sker efter match görs anmälan via iBIS på ett korrekt sätt. 

Har ni anmärkningsvärda förhållanden ska detta noteras på baksidan av protokollet. 

Domarobservationer

Hallands Innebandyförbund har inför säsongen ett antal domarobservatörer (DO) som utför observationer på uppdrag i vissa serier. Observation kan ske anmält och oanmält när som helst under säsongen. 

Under matchen fyller DO i ett observationsprotokoll i iBIS.

Godkänn att du läst och accepterat dokumentet

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS