’Mammorna’ redo för utmaningen: ”Tufft jobb”

Publicerad
Westervik

Westerviks IBK har ett äldre lag där flera av spelarna är mammor. ”Det är nog inte så vanligt, vi är ett rutinerat lag”, säger Jennipher Zeylon.

Nykomlingen Westerviks IBK fick en drömstart på D1-säsongen när det blev en 3-2-seger mot Sävsjö IBK i premiären. 

Det var dock nervigt.

Jennipher Zeylon brände en straff i tredje perioden och bara några minuter senare så reducerade Sävsjö IBK till 2-3. Men Westerviks IBK höll alltså undan. 

– Det är aldrig kul att bränna en straff och se en boll trilla in efter det. Det var inte vad vi behövde, men vi tog oss samman och höll ut resten av matchen. Skönt att ta en seger i premiären, men det satt långt inne, berättar Jennipher Zeylon. 

– Det var en jämn match som kunde gått åt vilket håll som helst, men skönt med seger och det är också en bekräftelse på att vi kan hävda oss i den här serien. 

Laget gick upp via kvalet i våras.

– Det var det roligaste vi varit med om, och då pratar jag nog för alla i laget. Att vinna serien och sedan kvalet var mäktiga känslor. 

Var målsättningen att gå upp? 
– Inför förra säsongen pratade vi mer om att komma topp tre, men under vintern förstod vi att vi kunde vinna serien och då gick vi för det. Nycklarna för oss var lagsammanhållningen och att vi verkligen jobbade för varandra. 

Westerviks IBK är ett rutinerat lag – och det vimlar av mammor i truppen. Spelare som alltså valt att inte lägga av efter att ha blivit förälder, utan som fortsatt spela innebandy. 

– Ja, haha, vi är ett lite äldre lag och jag tror nästan hälften av alla spelare är mammor. Det är nog inte så vanligt, säger Jennipher.

– Vi är ett lag med bra blandning, många med olika erfarenheter. 

Vad har i för fördelar med att vara ett lite äldre lag?
– Det blir lite tuffare konkurrens, alla vet vad som gäller. Det finns inga givna platser, alla vet att de måste träna och prestera för att få spela. Unga spelare som kommer upp får jobba till sig platserna också, det gynnar oss.

Jennipher Zeylon själv fick problem med en fot och blev sedan mamma, vilket gjorde att hon höll uppe med innebandyn i sju (!) år. Sedan tre år är hon tillbaka på planen igen. 

– Ett gäng som jag spelat med innan frågade om jag ville komma tillbaka, och det ville jag. Sedan har jag blivit kvar, och det är väldigt kul. 

Tufft att komma tillbaka efter så lång tid?
– Ja, man tror att man är på samma nivå som när man slutade, men så fungerar det ju inte. Jag och min vinnarskalle fick acceptera det till slut, men det var inte helt enkelt. Jag är väl en annan spelare nu. Äldre och tar mer ansvar.  

Familjen är också involverade i innebandyn. Jenniphers man David Zeylon är tränare i damlaget, och båda barnen, sju och nio år, spelar innebandy.

– Det är kul grej att ha tillsammans, hoppas barnen fortsätter att spela. 

I andra omgången väntar tufft motstånd för Westerviks IBK då man ställs mot seriefavoriten CL98IC på bortaplan.

– Vi är medvetna om hur bra de är, men vi ska in och göra vårt yttersta. Vi har allt att vinna och de har allt att förlora, det är de som har pressen på sig. 

Är Westerviks IBK i D1 för att stanna?
– Jag hoppas det, och jag tror att föreningen behöver det. Spelarna i flicklagen behöver spelare att se upp till. Det är klart vi vill vara med här uppe, men vi vet att det är tufft jobb att hålla sig kvar. 


FÖRSTA OMGÅNGEN 

4 oktober
Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – CL98IC 4-10
IBF Tranås – Värnamo IK (flyttad till december)

5 oktober
Växjö IBK Utveckling – Olofströms IBK 3-5
Westerviks IBK – Sävsjö IBK 3-2
Hovslätts IK – Husqvarna IK 8-4

ANDRA OMGÅNGEN

11 oktober
Husqvarna IK – IBF Tranås
Värnamo IK – Växjö IBK Utveckling
CL98IC – Westerviks IBK 

12 oktober
Sävsjö IBK – Hovslätts IK

13 oktober
Olofströms IBK – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS