Dubbel Licens Bild IBK Lund

Dubbel licens innebär att den som är 16 till 22 år kan representera två föreningar på seniornivå.

Mellan 1 mars och 30 april kan en spelare med dubbel licens enbart delta i ett av representationslagen.

Valet går till som så att det lag som spelaren först representerar i tävlingsmatch från och med 1 mars är det lag som spelaren kommer tillhöra resten av säsongen.

Läs mer om dubbel licens under "Frågor och Svar"

Se det som ett alternativ till samarbetsavtal

Ladda ner Avtal om Dubbel licens 

Frågor och svar om dubbel licens

Varför finns dubbel licens?

Bakgrunden till införandet av dubbel licens 2015 var att unga talangfulla spelare värvades uppåt i divisionerna eller plockades upp till en samarbetsförening för att fylla ut spelartrupperna. 

Alltför ofta resulterade det i att de här spelarna fick väldigt begränsat med speltid under en period där de för sin fortsatta utveckling behövde den som mest. 

Svensk Innebandy vill ge unga spelare en möjlighet att prova på spel i en annan förening utan att behöva lämna sin moderförening.

Med dubbel licens ges moderföreningen möjlighet att behålla spelare längre. Färre spelare ska förhoppningsvis lämna med permanent övergång för att chansa på spel i en annan förening.

Svensk Innebandys förhoppning är att kvaliteten i respektive division även kan höjas på grund av att truppernas storlek kan minskas.

Föreningen som tar emot spelaren ges på det här sättet möjlighet att skapa sig en bättre uppfattning om spelarens möjlighet att lyckas i laget innan beslut om en definitiv övergång tas.

Vem har möjlighet att få dubbel licens?

En spelare som är mellan 16 och 22 år. Säsongen 2024/25 är det spelare födda 2002-2008. Ingen möjlighet till dispens finns för yngre/äldre spelare. 

Vilka lag får en spelare med dubbel licens spela för?

Med dubbel licens kan spelaren lira i moderföreningens alla lag och i tävlingsmatcher i den andra föreningens representationslag.

Vilka begränsningar finns?

Mellan 1 mars och 30 april kan en spelare med dubbel licens enbart delta i ett av representationslagen. Helt enkelt det lag som spelaren först representerar i tävlingsmatch från och med 1 mars.

Dubbel Licens kan inte tecknas med förening som har samma divisionstillhörighet som spelarens egen förening.

Hur lång tid tar det att få igenom en dubbel licens?

Det tar normalt några timmar om alla papper är i ordning. Kundtjänst, som administrerar dubbla licenser, har öppet 9-16 måndag-fredag (lunchstängt 12-13).

Går det att spela senior-DM i båda föreningarna?

Nej, spelaren kan inte representera båda lagen i samma tävling.

Går det att välja förening att spela JAS med?

Nej, JAS kan spelaren endast spela i moderföreningen.

Hur många spelare kan ha dubbel licens i ett lag?

Fem spelare per förening kan ha dubbel licens för spel i andra föreningar. Dessutom kan föreningen ta emot fem spelare från andra föreningar.

Två föreningar kan ha ett maximalt utbyte om totalt två spelare med dubbel licens med varandra.

Undantag finns för SSL-föreningarna som kan ha max fem spelare totalt som representerar föreningen oavsett om de tillhör SSL-föreningen eller föreningen i den lägre divisionen (även här gäller att två föreningar kan ha ett maximalt utbyte om totalt två spelare med dubbel licens med varandra).

Vad är kostnaden för en dubbel licens?

Avgiften säsongen 2024/25 är 1 500 kronor per spelare. Det betalas av den föreningen som spelar i den högsta divisionen.

Kvitto på betalning av avgiften ska bifogas avtalet när det inskickas till Svenska Innebandyförbundet.

Ladda ner Avtal om Dubbel licens
tryck här
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS