Jämtland/Härjedalens Innebandyförbunds lokala förutsättningar
Gäller för spelåret 2024-2025
Här nedanför följer de tillägg eller avvikelser som finns på lokal nivå inom Jämtland/Härjedalens Innebandyförubund gällande Tävlingens genomförande.
Söker du om andra tillägg eller avvikelser på lokal nivå i Jämtland/Härjedalen kan du gå till sidan ovanför denna genom att trycka här.
All paragrafindelning åsyftar lokala tillägg eller avvikelser till motsvarande paragrafer i Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser.
Kapitel 3 – Tävlingens genomförande
§3 Distriktsserier m.m.
§3a. Allmänt
SDF beslutar vad som gäller anordnande och administration av distriktsserierna. Inom ramen för detta fastställer SDF seriesammansättning och spelordning samt seriekrav för distriktsserierna med iakttagande av vad som föreskrivs om barninnebandy i 1 kap. 1 §.
§3b. Barn- och ungdomsinnebandy
Seriesystemet är framtaget för att utveckla innebandyn i en positiv riktning. Det är helt och hållet anpassat för att lag och spelare skall kunna utvecklas på ett så bra sätt som möjligt genom att kunna möta andra på en sportsligt likvärdig nivå.
Systemet är även tänkt att öka möjligheten för mindre föreningar med få spelare i ålderskullarna att sätta samman lag på lämplig nivå.
Jämtland/Härjedalens innebandyförbunds styrelse har rätt att vid misstänkt missbruk av systemet ta kontakt med berörd förening för att via en dialog komma tillrätta med problemet. De har även rätt att vid uppenbart missbruk av systemet vidta sanktion mot föreningen.
Förening som anmäler lag till seriespel ska delta på de arrangemang och träffar som Jämtland/Härjedalens innebandyförbund inbjuder till.
Utöver nedan information ska Svensk innebandys Handbok för nationella spelformer på grön och blå nivå tillämpas.
Förenings- och laguppgifter
Förenings- och laguppgifter för säsongen ska vara registrerade i innebandyns datasystem IBIS senast 1 september. Föreningsuppgifter som ska finnas med är kontaktuppgifter till förening, plusgiro och/eller bankgiro samt styrelse.
Laguppgifter som skall finnas med är lagledare och/eller tränare med kontaktuppgifter (telefon, e-mail etc) samt dräktfärger. Om dessa inte finns inlagda i iBIS senast vid serieindelningsmötet kan föreningen åläggas att betala en administrativ avgift. Ytterligare avgift kan tillkomma vid fortsatt underlåtenhet.
För att kunna lägga in dessa uppgifter i iBIS krävs att föreningen har minst en person med behörighet i systemet, kallad iBIS-föreningsadministratör. Kontakta Jämtland/ Härjedalens innebandyförbund om sådan saknas eller nya behöver skapas.
Serieindelning
Förening anmäler lag till seriespel i den nivå de anser vara aktuell (behöver ej vara åldersindelad) samt huvudsaklig ålder (födelseår) på spelarna. Förening får anmäla flera lag i samma nivå/serie. All anmälan sköts via iBIS.
Därefter nivå-indelas lagen vid ett serieindelningsmöte, vilket genomförs under september, där lagen delas in i en seriestruktur enligt följande:
Röd nivå (svår)
Samtidigt divisions-indelas också samtliga lag där division 1 är högst upp i röd nivå sedan fördelas divisionerna neråt beroende på hur många lag som delas in på respektive nivå.
Röd nivå
Rekommenderad ålder 12-15 år.
Spelform; 5 utespelare plus målvakt.
Resultat och tabeller finns.
Matchsekretariat ska finnas men matcherna behöver inte händelse rapporteras. Det är dock fördelaktigt om detta görs. Matchresultat redovisas i iBIS, senast 2 timmar efter spelad match.
Blå Nivå
Rekommenderad ålder 9–12 år.
Spelform; 4 utespelare plus målvakt.
Inga resultat (resultattavla) eller tabeller redovisas (dock ska alltid matchresultat redovisas i iBIS för att underlätta nivåindelningen nästkommande säsong).
Grön Nivå
Rekommenderad ålder 7–9 år.
Spelform; 3 utespelare plus målvakt.
Inga resultat (resultattavla) eller tabeller redovisas (dock ska alltid matchresultat redovisas i iBIS för att underlätta nivåindelningen nästkommande säsong).
Spelarförflyttning mellan lag
Vad gäller spelarförflyttning mellan lag på röd nivå så gäller i princip samma regler som inom seniorserien, dvs 2+1-regeln.
Det är tillåtet att från föregående match i den högre divisionen använda två utespelare och en målvakt i den, direkt under, lägre divisionen. Det är alltså inte tillåtet att gå direkt från lag i t.ex. division 1 till lag i division 3. Divisionerna ska också vara inom samma nivå.
Rapportering och protokoll
Lagen ska lägga upp korrekta laguppställningar senast 12 timmar inför varje match i iBIS. Resultat ska registreras i iBIS direkt efter matchens slut. Matchprotokollet är det digitala matchprotokoll som skapas av iBIS efter att ovanstående punkter utförts.
Lag som ej följt ovan angivna åtaganden tilldöms att betala en administrativ avgift per tillfälle. Vid tredje tillfället höjs denna administrativa avgift.
Domare
Jämtland/Härjedalens innebandyförbund ansvarar för domartillsättning i samtliga matcher, i samarbete med förbundets domartillsättare. Alla domare ska ha genomfört domarutbildning för den aktuella säsongen och varje match ska dömas av två domare. Dessa rekommenderas att vara minst två (2) år äldre än det lag man dömer. Om en mer erfaren och äldre domare är med så kan den andra domaren vara yngre.
Ungdomsmatcher på grön och blå nivå ska alltid genomföras. Om bägge kallade domare ej infinner sig till match kan match genomföras med endast en domare. En förening äger inte heller rätt att neka spel om utbildad föreningsdomare inte finns att tillgå utan matchen kan dömas av obehörig person. I dessa fall ska dock detta rapporteras till distriktsförbundet.
Domarkvittenser rapporteras via iBIS och J/H IBF ansvarar för utbetalning av samtliga domararvoden. Dessa vidarefaktureras sedan till respektive förening som tillhandahållit sammandrag. För domararvoden, se Svensk Innebandys Domarreglemente 2022–2026.
Domare skall vid match vara utrustad enligt följande:
Distriktens föreskrivna domarställ:
- Enhetlig tröjfärg inom paret
- Svarta domarshorts
- Svarta domarstrumpor. Strumporna skall vara uppdragna under hela matchen.
- Visselpipor av samma typ skall användas inom paret.
- Mätutrustning, dvs. måttband (ej egen konstruktion)
- Tidtagarur
- Idrottsskor (helst svarta)
- Rött kort
Domare får ej bära pannband, keps eller annan huvudbonad.
Föreningar inom J/H IBF bör utbilda minst två föreningsdomare per tre anmälda lag på blå nivå och minst två GU 1 domare per tre anmälda lag på röd nivå. Dessa ska genomgå utbildning av utsedd kursinstruktör från distriktsförbundet.
Ledarlicens
Jämtland/Härjedalen förespråkar att samtliga ledare som deltar vid matcher ska ha en ledarlicens utgiven inom innebandyförbundet. Ledarlicens erhålles efter genomgången och godkänd grundledarutbildning.
Rekommendationen är att när två ledare är uppskrivna på match ska minst en ledare inneha ledarlicens. Är det fler än två ledare uppskrivna på matchen ska minst två inneha ledarlicens.
Ledarlicens är ännu inget krav men kommer att bli i takt med att Svenska innebandyförbundet kräver det.
Trivselvärd
Föreningen ansvarar för att se till att trivselvärdar finns på plats i samband med föreningens hemmamatcher för barn- och ungdomslag.
Trivselvärd /ar har till uppgift att vara ambassadörer för ett trivsamt hallklimat för alla som befinner sig i hallen under dessa matcher.
§4 Mästerskapstävlingar
§4b. Distriktsmästerskap
SDF kan årligen arrangera spel om Distriktsmästerskap (DM) för seniorer, juniorer och ungdomar.
Inga distriktsmästerskap spelas inom Jämtland/Härjedalens innebandyförbund.
§8 Sammansättning distriktsserierna
Sammansättning och upp-/nedflyttning i distriktsserierna fastställs av respektive SDF.
Nedan regler, gällande divisionslag i distriktsserierna, gäller både dam och herr.
Herr
Division 3 Herrar utveckling består av det antalet lag som är kvalificerade för serien samt alla nyanmälda lag.
Alla i serien består av lag från Jämtland/Härjedalens innebandyförbund samt Dorotea IF.
Fler seniorlag i samma förening
En förening kan anmäla hur många seniorlag de vill.
En förenings olika lag kan dock inte spela i samma serie.
Spelarförflyttning (2+1-reglen)
Spelarförflyttning mellan Lag 1 och Lag 2 eller Lag 2 och Lag 3 får ske i enlighet med (2+1-regeln). För föreningar som har två eller flera lag gäller följande för flytt av spelare mellan högre och lägre lag: Det är tillåtet att från föregående match i den högre serien använda två utespelare och en målvakt i den lägre serien.
Det är endast spelare som står med på protokollet från föregående match som räknas. Om spelare inte stått med på protokollet i den högre serien är den fri att spela i den lägre serien.
Det är inte tillåtet att gå direkt från lag 1 till lag 3. Från lägre lag till högre är det fritt att gå när som helst. Inga förflyttningar nedåt i systemet får ske efter den 31/1. Spelaren tillhör det lag där spelaren deltar i match fr.o.m. 1 februari.
§9 Anmälan till tävling
Förening ska, för att ha rätt att anmäla lag till tävling senast vid tidpunkten för anmälan, uppfylla de i kap. 8 §1 SIBF:s stadgar fastställda kraven på medlemskap i SIBF och RF samt ha fullgjort sina ekonomiska skyldigheter mot SIBF och berört SDF.
Föreningar som tillhör Jämtland/Härjedalens innebandyförbund kan anmäla seniorlag till seriespel hos J/H IBF. Även föreningar från Dorotea kommun kan anmäla lag till J/H IBF.
Serieanmälan ska göras via iBIS. Nyanmälda seniorlag placeras automatiskt i den lägsta serien, övriga lag placeras in i den serien de kvalificerat sig för från föregående säsong.
§12 Kombinerade lag
I kombinerade lag deltar spelare från två föreningar. Föreningar som anmäler kombinerat lag ska ha ett sådant begränsat antal licenser i berörd ålder alternativt klass att de inte var för sig kan delta i tävling. Endast ett lag per åldersklass får spela som A/B. Detta gäller även för seniorlag.
Förening A står som formell förening och ska erlägga anmälningsavgift och får all information rörande laget. Förening A är även part om laget skulle bli betalningsskyldiga eller utsatta för andra åtgärder inom SIBF:s administration.
Kombinerade lag får ej delta i förbundsserierna eller i kval till förbundsserie.
Tävlingsstyrelsen beslutar om vilka bestämmelser som ska gälla när ett kombinerat lag upphör.
Om ett kombinerat lag upphör så tillfaller lagets serieplats till förening A. Om Förening A inte väljer att ta serieplatsen så ersätts laget enligt de föreskrifter som finns för vakanstillsättningen av lag i seriespel.
§14 Matchändring
Tävlingsstyrelse kan ändra matchdag eller matchtid på grund av nya omständigheter som tillkommit efter spelordningens fastställande.
Tävlingsstyrelse kan medge ändrad matchdag eller matchtid på grund av omständighet som kommit till arrangerande förenings kännedom efter spelordningens fastställande. Om särskilda skäl föreligger kan SDF/SIBF besluta att godkänna byte av hemma- bortamatch.
Ansökan om ändrad speldag ska skriftligen tillställas Tävlingsstyrelse. Detta ska ske på särskild matchändringsblankett, senast tio dagar före fastställd speldag. Blanketten ska vara ifylld med orsak till matchflytt och innehålla skriftligt medgivande från gästande förening/ar. Denna ska vara styrkt med föreskriven avgift.
För sent inkommen ansökan om matchändring beaktas ej, såvida ej särskilda skäl föreligger.
Underlåtenhet att ansöka om matchändring och/eller meddela ny matchtid, kan medföra tävlingsavgift om högst 25 000 kronor.
SDF kan ha lokala förutsättningar rörande matchändring i distriktsserier.
Inga tillägg.
§15 Förening som utgår ur tävling
Förening vars lag före sista datum för anmälan till seriespel skriftligen meddelat Tävlingsstyrelse att man ej kommer att ta platsen i den serien man är behörig att delta i ska jämställas med nyanmäld förening och spela i distriktets lägsta serie kommande spelår. Detsamma gäller för förening som inte anmäler sig till seriespel. Förening som inte anmäler sig till seriespel i serie man är behörig att delta i kan åläggas en straffavgift.
Om föreningens representationslag för damer eller herrar läggs ned så upphör möjligheten för övriga seniorlag för damer eller herrar att finnas. Vid utdragning är det alltid det lägst placerade laget som berörs först om inte hela föreningen läggs ned. Eventuellt kvarvarande seniorlag anses ha samma status som nystartat lag, varpå föreningen har rätt att delta i distriktets lägsta serie.
Förening vars lag utgår ur tävling ska anmäla detta till tävlingsstyrelsen som fastställer följderna för tävlingen. Lagets matcher ogiltigförklaras och såväl lagets som motståndarlagets erövrade poäng och målresultat ska annulleras om ej tävlingens förutsättningar förändras avsevärt av detta.
Förening som utgår ur tävling kan åläggas att ersätta motståndarlag och funktionärers kostnader för planerade och genomförda matcher. De kan även åläggas att erlägga den kostnad föreningen skulle ha haft för att genomföra tävlingen. Förening som utgår ur tävling får åläggas att ersätta övriga lag i samma serie för resekostnader i samband med matcher mot det uteslutna laget eller det lag som utgått ur tävlingen.
Förening vars lag på egen begäran avstår direktuppflyttning alternativt att delta i kval till högre division ska lämna besked om detta till Tävlingsstyrelsen senast den 31 januari. Denna förening ska vid beslut om sammansättningen av nästkommande spelårs serier kvarbli i den serie man senast var kvalificerad för.
SDF kan i lokala förutsättningar fastställa vad som gäller rörande lag som utesluts eller utgår ur distriktstävlingar, såväl vad avser avgifter som deltagande i seriespel.
Lag som avanmäls från seriespel före det att serieindelning fastställts kan befrias från anmälningsavgift om synnerliga skäl föreligger. För lag som avanmäls efter den 18 augusti tillkommer, förutom anmälningsavgiften, en administrativ avgift. Från den 18 september tillkommer ytterligare en administrativ avgift. Sker avanmälan samma kalendervecka som serien startar tillkommer ytterligare en administrativ avgift.
Ett tillägg till detta är att lag som lämnar walk over (w.o.) vid två tillfällen blir uteslutet från seriespel.
§16 Förening som utesluts ur tävling
§16a. Allmänt
Förening vars lag uteslutits ur seriespel ska jämställas med nyanmäld förening och spela i distriktets lägsta serie nästkommande spelår. Föreningen kan nekas deltagande i nästkommande säsongs motsvarande tävling.
Förening som utesluts ur tävling kan åläggas att ersätta motståndarlag och funktionärers kostnader för planerade och genomförda matcher. De kan även åläggas att erlägga den kostnad föreningen skulle ha haft för att genomföra tävlingen.
Förening som utesluts ur tävling får åläggas att ersätta övriga lag i samma serie för resekostnader i samband med matcher mot det uteslutna laget eller det lag som utgått ur tävlingen.
SDF kan ha lokala förutsättningar rörande nedflyttning i distriktsserier.
Inga tillägg.