Föreningsinspiration är en intervjuserie där vi kontaktar föreningar för att lyfta olika ämnen som vi hoppas kan inspirera föreningar och skapa ett erfarenhetsutbyte.
Erik Pettersson i Frölunda IBK erbjöd ungdomar på flyktingboenden kring Frölunda att komma och spela innebandy i samband med flyktingvågen 2015. Laget har spelat i serien First League i fyra säsonger. En del killar engagerar sig också inom sporten som domare och arrangerar ”pröva på” dagar i föreningen.

Vad är det som drivit dig att hjälpa killarna?
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. I samband med flyktingvågen 2015 då kommunen också öppnade upp ett asylboende intill vår träningshall i Flatås kändes det självklart att välkomna våra nya grannar att prova på innebandy. Verksamheten blev genast en framgång där deltagandet gett varje spelare en känsla av samhörighet, en gemensam målsättning och strävan efter att utvecklas som spelare och lag. Drivet och glädjen i gruppen – verksamheten har blivit en viktig del av spelarnas nya identitet och gett en fristad från den psykiska påfrestning som en asylprocess innebär – gör att varje träning, match och cup känts djupt meningsfull. Med hjälp av flera kunniga ledare från föreningen har Frölunda innebandy lyckats utveckla färdigheterna hos spelare och laget till den grad att en del spelare nu etablerat sig i klubbens ordinarie lag. Detta har varit roligt att följa och bidra till men inte varit någon primär drivkraft hos mig. Jag har haft stor hjälp av mina tränarkollegor David, Christopher och Maria.

Vilka utmaningar har funnits?
Sett i backspegeln har tid, prioriteringar i föreningen och i livspusslet för egen del samt ekonomi varit utmaningar för verksamheten. Med stöd från föreningen och tränarkollegor, samarbeten med bidragsgivare och sponsorer samt sist men inte minst en förståelse från sambon har det fungerat väl.

Hur ser du på framtiden för laget?
Laget kommer efter sommaren att upplösas där spelarna erbjuds en plats föreningens ordinarie seniorlag vilket är en milstolpe för oss tränare i integrationslaget. Många av spelarna har under resans gång tagit chansen att utbilda sig till föreningsledare och domare och föreningens förhoppning är att de ska vilja stanna länge i föreningen och bidra till dess fortsatta utveckling! Tillsammans är vi Frölunda Innebandy!  

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS