Ordförande har ordet - Vill vi ha nationell elit i Stockholm?

Ordförande har ordet - Vill vi ha nationell elit i Stockholm?

Det är vår i luften. Jag vet, det kommer bli bakslag och det tar någon månad till innan våren är här på riktigt. Men en spirande glädje och längtan växer i mig. Det är också ett tecken på att serien har vänt, kvalmatcher och slutspel närmar sig på svart och guldnivå. Jag håller tummarna för att Täby FC ska ta sig hela vägen till Globen i år.

Ett tag prenumererade stockholmslagen på SM-medaljer, både på herr- och damsidan. Så är det inte längre. Till årsmötet 2016 motionerade Hässelby SK IBK om ”Ett starkare och mer samspelande innebandydistrikt”. Motionen sammanfattade de utmaningar som idag existerar i distriktet gällande spelarutveckling och fick stöd av närvarande föreningar.

För att förstå varför vi har hamnat där vi är och vad vi behöver göra för att återta den plats i elitinnebandyn vi hade tidigare behövde vi kunskap. Därför gav styrelsen ett uppdrag till Anders Wahlström, som är utvecklingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet och tidigare barn- och ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet, att

  • Kartlägga utvecklingsmiljöerna för spelare 13-20 år
  • Identifiera nyckelfaktorer för goda spelarutvecklingsmiljöer i Stockholms Innebandyförbund
  • Föreslå nya arbetsmodeller

Arbetet gjordes ur ett jämställdhetsperspektiv eftersom herr- och damsidan självklart är lika viktiga inom elitinnebandyn.

Anders Wahlström presenterade sin rapport på en ordförandeträff i helgen. Den är mycket matig och framförallt tar den spjärn mot befintlig forskning. Läs den!

I slutet av rapporten listas fem konkreta åtgärder:

  1. Stockholms innebandyförbund bör enas om en kraftfull gemensam vision, eller snarare en gemensam målbild för hur stockholmsinnebandyn på elitnivå ska stå sig i relation till elitverksamheten i övriga landet om sisådär 7-8 år och utifrån den målbilden arbeta fram gemensamma strategier och handlingsplaner där förbund och de föreningar som på allvar vill bidra tillsammans står enade genom hela processen och gör de prioriteringar som krävs.
  2. Stockholms Innebandyförbund bör skapa ett samverkansnätverk föreningar emellan som syftar till att lära av varandra och enas kring frågor att samverka kring. Det bör handla om frågor som rör föreningsutveckling, påverkansarbete kring tex anläggningsfrågan och kvalitetssäkring av tränar- och ledarkompetens.

  3. Stockholms Innebandyförbund bör verka för att skapa fler, men inte för många, elitförberedande miljöer i regionen där spelare med elitambitioner vill vara. Detta är särskilt viktigt på gymnasienivå och de kommande åren därefter innan spelarna tar steget upp på seniornivå.

  4. Stockholms Innebandyförbund bör skapa en skräddarsydd tränarutbildning för de tränare som finns i elitförberedande idrottsmiljöerna.

  5. Stockholms Innebandyförbund bör hitta sätt att strukturera sin verksamhet så att fler spelare kan, vill och får fortsätta högre upp i åldrarna.

Med ordet OM inleder Anders Wahlström sina slutsatser: ”Om Stockholm som innebandydistrikt ska återta positionen som landets bästa distrikt sett till resultat på seniornivå så krävs enligt mig en rejäl fokusering på långsiktig spelarutveckling i ”Stockholmsmiljöer” och att Stockholms innebandyförbund tar några initiativ och egna grepp som särskiljer Stockholm från övriga innebandydistrikt.”

Så den första frågan är alltså – är det viktigt för stockholmsinnebandyn att återta sin position inom elitinnebandyn?

Den frågan behöver vi svara på gemensamt.

Ordförande
Mattias Hjelmberg
mattias.hjelmberg@innebandy.se

short_text    Publicerat av Mathias Wegnebring 2019-02-22, kl 13:44