Skyddsglasögon

Det här gäller för skyddsglasögon

Det är 2018/19 obligatoriskt för spelare födda 2003 och senare att använda godkända skyddsglasögon vid matcher.

Frågor och svar om skyddsglasögon:

Vad händer om en spelare kommer till match utan glasögon?
Ledarna ska ha extra skyddsglasögon med sig om någon har glömt sina glasögon.

Vad händer om en spelare deltar i match utan glasögon?
Om spelaren trots uppmaning från domaren inte tar på sig glasögon så kan 2 minuters utvisning utdömas i klasser för 15-åringar och yngre. I klasser för 16-åringar och äldre kan föreningen tilldömas en straffavgift om B-licensspelare spelar utan glasögon.

 

Vad gäller i matchspel arrangerat av Södermanlands Innebandyförbund?
 
I följande tävlingsklasser ska B-licensspelare (födda 03 eller yngre) som efter uppmaning från domarna underlåter att bära skyddsglasögon tilldömas 2 min lagstraff.

Samtliga nivåer på Pojkar röd
Samtliga nivåer på Flickor röd
Pojkar Blå A & B
Flickor Blå A

I följande tävlingsklasser utdelas ingen utvisning. Domare skall informera ledare om att i de fall B-licensspelare spelar utan glasögon och ej åtgärdar detta vid uppmaning från domaren rapporteras detta till Södermanlands Innebandyförbund. Föreningen kan då tilldelas en tävlingsavgift.

Samtliga seniorserier
Herrjunior
Damjunior
Pojkar Blå C
Flickor Blå C
Pojkar Grön Nivå
Flickor Grön Nivå

Vad händer om en spelare tappar glasögonen under spelet?
Tappas glasögonen under spel ska det hanteras på samma sätt som om man tappar en sko. Det innebär att man får spela vidare till situationen är över, därefter ska man plocka upp och sätta på sig glasögonen.

En spelare använder vanliga glasögon på grund av synnedsättning eller synfel. Hur gör man då?
Det finns inget krav på att ha skyddsglasögon om en spelare har vanliga glasögon. Det är upp till spelaren själv att avgöra om det är möjligt att använda skyddsglasögon och vanliga glasögon. Svensk Innebandy vill poängtera att det inte är tillåtet att spela med solglasögon eller andra varianter av glasögon för att slippa använda skyddsglasögon.

Hur är det med spelare som har åldersdispens?
Den som är 16 år och äldre och spelar med åldersdispens behöver inte ha glasögon. Exempelvis behöver inte en A-licensspelare som spelar på dispens med 15-åringar eller yngre ha glasögon.