Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Palmstaden rekryterar nya spelare genom spontaninnebandy

Det hela började att styrelsen i Palmstaden IK satte sig för att diskutera hur de skulle kunna förenkla medlemsrekryteringen. Idén som från början kom från en av föreningens ledare blev att skapa ett kravlöst sätt att testa på innebandy och konceptet Spontaninnebandy föddes. Häromveckan passade vi på att besöka ett pass och prata lite med Cecilia Krantz som är styrelseledamot och en av initiativtagarna.

Det upplägg som Palmstaden valt att kalla Spontaninnebandy är i grunden väldigt enkelt, Cecilia berättar:

"Vi kör öppen hall och bjuder in alla! Barn, ungdomar, föräldrar - gamla som nya medlemmar. Vi lirar och har kul tillsammans. Alla får göra vad de är sugna på, vissa kör match men du kan mycket väl se ett gäng skjuta på mål, dribbla runt koner eller leka med klubba och boll." 

Klubben öppnar upp hallen, sätter fram sarg, bollar, västar och klubbor att låna för den som behöver. Mycket mer styrning än så behövs inte. Under vårt besök syntes föräldrar och barn som fick testa på att spela innebandy tillsammans för första gången parallellt med barn och ungdomar i olika åldrar från föreningens lag som spelade mot varandra på en liten plan. Cecilia utvecklar resonemanget bakom idén:

"Vi gjorde en analys inom föreningen och funderade på vad vi kan göra för att förenkla medlemsrekryteringen, det var vår främsta anledning. Sedan ledde det till något mycket bättre och större. Vi vill erbjuda möjligheten att lira innebandy utan krav. Det ska också vara enkelt att ta med en kompis och börja lira tillsammans. I vissa åldrar är det svårt att komma som ny i ett lag där de andra spelat i flera år. Här kan du lira och träna upp dina skills utan krav och göra dig mer redo för att komma på träningarna."

Kravlösheten och glädjen är genomgående i hallen, barnen och ungdomarna får chansen att spela fritt eller träna extra på något de väljer helt själva. De allra yngsta leker innebandy men också andra lekar med andra redskap och andra bollar, det är rörelseglädje på hög nivå. När Cecilia får frågan om vad Spontaninnebandyn får för effekter för föreningen är hon inne på just glädjen och blandningen av åldrar: 

"Vi lyckas på ett enkelt och prestigelöst sätt sudda ut gränserna mellan åldrarna. De yngre får spela med de äldre och de har så kul tillsammans! Vi bjuder också in vuxna på plan och glädjen att få spela tillsammans, den är oslagbar. Vi får in nya medlemmar varje vecka och vi syns i sociala medier. Syns vi så finns vi." 

Likt Cecilia tror vi på Skånes Innebandyförbund att den här typen av kravlösa aktiviteter är ett bra sätt att sänka trösklarna in i våra föreningar. Om er förening funderar på att köra igång något liknande är vi gärna med och stöttar. Cecilia låter hälsa att det inte behöver vara så svårt:

"Ha inga krav utan bara öppna hallen och se vad som händer - mycket sker av sig självt. En dag i veckan är lagom och gärna på helgen, en och en halv timme räcker. Kommunicera på sociala medier och be ledarna nämna det på veckans träningar. Det ger väldigt fin energi tillbaka till spelarna och föreningen, vi lämnar alla hallen med ett leende. Testa och kör!"

Tack Palmstaden IK och Cecilia Krantz för besöket. Gör er förening också något extra bra eller nytänkande? Hör av er till oss och tipsa så kommer vi på ett besök!

short_text    Publicerat av Simon Löf 2021-09-30, kl 10:00