Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Tight seger för damlandslaget mot Finland

De svenska damerna fick slita hårt. Finland pressade intensivt för kvittering men Sverige höll ut och kunde vinna Finnkampen med 4-3.

Resultatmässigt såg det ut att gå lekande lätt för Sverige. I fjärde minuten nådde ett långt uppspel Anna Wiman som på ett tillslag levererade bollen vidare till Amanda Delgado Johansson som satte 1-0. Minuten senare bröts ett finskt uppspel, Ellen Rasmussen rundade sin back och spelade över till Sofia Joelsson som utökade till 2-0. Innan perioden var över plöjde Rasmussen återigen fram längs högerkanten, spelade in till Emelie Wibron som kunde slå in sin egen retur. Trots svensk ledning med 3-0 såg Finland ut som allt annat än ett slaget lag. Sverige fick två numerära överlägen i inledningen av andra perioden, utan att lyckas utöka.

- Det blev en liten väckarklocka där efter första perioden. Välkommen in på den internationella scenen, ungefär. Vi fick i och för sig väldigt bra utdelning på våra spelvändningar i första. Men Finland hade också lägen, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Hon imponerades väldeliga över Finlands sätt att spela idag. Åtta minuter in i andra perioden fick de ett frislag långt ut på vänsterkanten. Det slogs snabbt och ställde i övrigt stabila Sophia Lundmark i svenska kassen. Reduceringen var ett faktum. Minuterna senare visade systrarna Kauppi prov på sin briljans. I en blixtsnabb spelvändning serverade Veera Kauppi systern Oona som stänkte dit 3-2-bollen. Sverige svarade blott 32 sekunder senare och utökade därmed ledningen till 4-2, genom Sveriges bästa spelare för dagen, Ellen Rasmussen.

- Det var en godkänd insats idag, säger hon blygsamt och fortsätter:
- Jag hade lite bolltapp och sånt som man alltid kan förbättra men vi fick bra stäm i kedjan. Jag tycker vi kontrollerar matchen vid 3-0, sedan kommer de ikapp och det satt hårt inne till slut. De är duktiga i 6 mot 5 och i offensiven över huvud taget. Vi kanske tappade gnistan lite i försvaret, förklarar hon.

I slutperioden ökade intensiteten ytterligare och det skapades mängder av chanser åt båda hållen. Oskärpa i kombination med två skickliga målvakter gjorde att det dröjde till 17.36 innan Oona Kauppi kunde dundra in sitt andra mål för matchen. Finland tog time out och satsade fullt framåt i 6 mot 5. Sverige blev rejält tillbakapressade men höll undan och vann därmed Finnkampen.

- Jag tycker att det var en bra match med bra intensitet. Finland stressar oss högt och vi blir lite tagna på sängen. De får matchen att anta hawaii-karaktär och i den spelformen är de skickliga. Vi har en del att förbättra, framför allt i duellspelet, både med och utan boll. Där vinner Finland idag, säger Åsa Karlsson

Utöver Ellen Rasmussen framhåller förbundskaptenen målvakten för dagen, Sophia Lundmark, som gjorde sin första landskamp sedan VM-kvalet 2015.

- Kul att det gick bra för Sophia. Hon är oerhört stabil och tät i kassen idag, avslutar Karlsson.

Foto: Juhani Järvenpää

Matchfakta
Finland-Sverige 3-4 (0-3, 2-1, 1-0)


Första perioden
0-1 (4.05) Amanda Delgado Johansson (Anna Wiman)

0-2 (5.20) Sofia Joelsson (Ellen Rasmussen)
0-3 (17.44) Emelie Wibron (Ellen Rasmussen)

Andra perioden
1-3 (8.17) Mia Karjalainen (My Kippilä)

2-3 (12.29) Oona Kauppi (Veera Kauppi)
2-4 (13.01) Ellen Rasmussen (Emelie Wibron) 

Tredje perioden
3-4 (17.36) Oona Kauppi (My Kippilä)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55