Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Så får Stockholms IBF domarna att fortsätta

Skräcksiffror har vänts till magiska resultat gällande antalet domare inom Stockholms Innebandyförbund. Ett långsiktigt arbete med domarfaddrar och coacher ligger bakom trendskiftet.
- Om tre-fyra år ska vi ha den bästa domarverksamheten i Sverige, säger domarkonsulenten Daniel Kölborn. 

I flera distrikt inom innebandyn råder det brist på domare. Så var fallet även inom Stockholms IBF fram till för några år sedan. Då startade man en domarfadderverksamhet för att stävja problemet.

- Vi hade skräcksiffror där 80 procent av de som gick domarkursen slutade efter sin första säsong, säger Stockholms domarkonsulent Daniel Kölborn.

Faddergruppen är domare som dömer seniorinnebandy i distriktet, och deras roll är att stötta och ge feedback till de nya domarna som utbildas.

- När man börjar döma får man en domarfadder som är med på de två första uppdragen. Faddern ger feedback och fungerar som ett bollplank under hela säsongen. Sedan sker uppföljning under säsongen som går. Vi åker runt och besöker alla. Det blir lite som coachning, säger Kölborn.

Och initiativet har verkligen burit frukt. Av förra årets 79 domare har hela 86 procent fortsatt i år.

- Det är magiskt bra siffror. Årets kull är också många och bra. Vi är fortfarande tunna på seniornivå, men kan vi ge det två-tre år tills alla de här unga talangerna är redo för seniormatcher kommer det se riktigt bra ut. 

Stockholm har också haft ”domarläger” under olika cuper. Då följer faddrarna och coacherna med och ger feedback efter varje match. På så sätt får domarna en snabbare utveckling, tror Kölborn.

- Det ger otroligt mycket mer. Man får prata med coacherna och faddrarna efter varje match och sedan döma en till match – och tillämpa det man har pratat om. Utvecklingen man ser på domarna från första till sista matchen när magisk.

Dessutom har man tagit med 40-50 domare på utvalda matcher i Stockholm och gemensamt granskat de dömande domarna. Därefter har de i domarrummet fått diskutera med matchdomarna kring specifika situationer.

- Vi kommer att köra stenhårt på det här. Om tre-fyra år ska vi ha den bästa domarverksamheten i Sverige.

Vad kan du ge för tips till andra distrikt som har tillväxtproblem med domarverksamheten?
- Det är som med spelare, man måste ge dem (domarna) uppmärksamhet och coachning för att de ska utvecklas. Annars åker de och dömer och får aldrig höra vad de gör bra eller ska göra annorlunda, säger Kölborn.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55