Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Peter Fischerström invald i innebandyns Hall of Fame

Han blev första herrlandslagsspelare att nå 100 landskamper och var med och gjorde AIK till en guldklubb under 2000-talet. Nu är den tidigare Fornuddenbacken och AIK-spelaren Peter Fischerström invald i Hall of Fame.
– Det är jättekul såklart. Det är väldigt roligt att några tycker att man har betytt mycket för svensk innebandy. Man har svårt att värdera sina egna insatser så det är roligt att någon annan tycker att man gjort något så bra, säger Peter Fischerström om utmärkelsen.

Peter Fischerström föddes en varm sommardag i början av juli men det var först i tonåren som innebandyn kom in i livet. Hans organiserade innebandystart är inte helt olik en annan spelare inom Hall of Fame inom svensk innebandy.

– Jag läste Mikael Gunnarzons Hall of Fame-artikel nu när jag blev invald och det är nästan samma start. Det började ju redan med att man spelade innebandy överallt. Det var på rasterna på skolgården och ute längs gatan. Det hände ju att man gick till skolan extra tidigt och snodde den bästa klubban för att få lira med den på rasten, berättar Peter Fischerström och fortsätter om hur han kom in i moderklubben Älta IBK: 

– Det var några grannar som hade startat laget och en träning så saknade de en målvakt. Jag var ju hockeymålvakt så Åke Westin frågade om jag ville stå. Så första halvåret tränade jag med dem som målvakt. Men sen efter träning stod jag kvar och sköt några skott. Då kom tränaren Tony och när han såg mitt skott frågade han: Varför är du målvakt för? Du skjuter ju otroligt bra.” Så jag svarade: “Ni behövde en målvakt”, men sen efter det blev jag utespelare. 

De två första åren med Älta blev sedan vidare till Fornudden IBK och högstaligan där han vann SM-guld redan 1994 för att sedan bli mer och mer av de framstående spelarna i laget.

– Fornudden är de som fostrade mig. Det var där jag spelade mina första matcher i högstaligan, mina första landslagsmatcher kom genom dem och det var där jag blev den spelartypen jag blev.

Under sina 10 säsonger i Fornudden (och ett år i Schweiz) och hade spelfördelaren etablerat sig rejält i högstaligan och i landslaget. Och både i klubblaget och landslaget blev Peter en bärande spelare – såväl på planen som i omklädningsrummet. 

– Jag gjorde landslagsdebut 1994 och var sen borta i fyra år. När jag kom tillbaka 1998 var det ett annorlunda landslag än jag lämnat. Det var låsningar mellan klubblag och man ville inte avslöja någonting om varandras hemmamiljöer. Det var ingen som delade med sig av en frislagsvariant direkt, berättar Peter Fischerström och fortsätter: 

– Jag, Johannes Gustafsson och Micke Gunnarzon ville bryta det där och började att försöka umgås mer utanför klubblagsgränserna. Min roll blev mycket att ta hand om de nya och bjuda på mig själv. Man har ju kört ett och ett annat “Vem vill bli innebandymiljonär?” i sina dagar. Lagsammanhållning har varit viktigt.  

Totalt blev det sex VM, fyra VM-guld, 52 poäng (18+34) och 106 landskamper för lagkapten Peter Fischerström. Ett antal landskamper som var rekord som meste landslagsman inom svensk innebandy när han slutade. 

– Det var väldigt kul att ha det rekordet även om det inte var något fokus. Individuella meriter och utmärkelser är och blir ju något annorlunda i en lagsport. Men när jag slutade hade jag flest landskamper och SSL-matcher någonsin och det är något jag var stolt över. Att båda nu är slagna är något som jag ser som självklart och inget jag kan göra något åt utan det var stort att ha då.

Totalt blev det även tre SM-guld för Fischerström. Där de två sista kom i den andra klubben som han representeras med till stor del – AIK. Det är även under dessa nio säsonger som han har sitt bästa innebandyminne.

– Första SM-guldet med AIK 2006 smäller nog högst. För vi vann när jag var vid 32 års ålder och jag förstod verkligen vad det var som krävdes. Dessutom var vi på väg att missa slutspel men tog oss vidare ändå på något vis. Det var överlag ett svårt år där vi inte fick till det alls förrän i slutspelet egentligen och då var vi enormt bra.

I den blågula dressen är det också år 2006 som lever kvar i minnesbalken.

– Jag måste nog säga VM-guldet från 2006 där med. Under det VM:et spelar jag i förstafemman hela den turneringen, fick mycket förtroende och hade en bärande roll. Det var inte i alla VM jag hade den rollen. Sen är det ju en final som jag gör mål också, det gör ju inte guldet större men det är ändå roligt så här nu i efterhand.

Det är verkligen inte alla spelare som uppnår de milstolpar som Peter Fischerström uppnått och det är ännu färre som det pratas så gott om som spelfördelaren från Stockholm. Ord och meningar som respektfull, förebild och god men fruktad motståndare kommer upp när man hör sig för.

– Väldigt många har sagt efteråt att jag var en bra och svår motståndare. Det är fint att höra de sakerna och även något jag brytt mig om. För mig var det viktigt att jag alltid kunde lämna planen med rak rygg och gå därifrån med att det som jag har gjort är sportsligt. Jag kunde hålla hög nivå och vilja vinna utan att bete mig som ett svin. 

– När man pratar om folk med vinnarskalle så är det nuförtiden en bild av att vara vinnarskalle ska vara en person som beter sig dåligt. Men att man kastar medaljen gör inte att man blir en vinnarskalle. För mig är vinnarskalle att om det går dåligt så höjer man sig och presterar bättre.

Fakta, Peter Fischerström
Född: 1974
Meriter i urval:

  • Landslag: 106 matcher, 18 mål, 34 assist – totalt 52 poäng
  • VM-guld: 2000, 2002, 2004 och 2006. VM-silver: 2008 och 2010
  • SM-guld: 1994, 2006, 2009. SM-silver: 1995, 2004, 2005 och 2008. SM-brons: 1996, 2002 och 2010
  • Årets Spelare 2005

Peter Fischerström om att bli Årets spelare 2005:
Att bli årets spelare är det finaste individuella utmärkelsen man kan få inom innebandy. Det är inte så att en back fått det jätteofta heller. Dessutom var jag ganska gammal och fick det som 31 åring så det var stort på många plan.

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-05-09, kl 10:00