Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Lasse Granqvist invald i innebandyns Hall of Fame

Lasse Granqvist är sportjournalisten som länge brunnit för innebandyn. Han var med när sporten föddes på 80-talet och grundade innebandyklubben Solna IBK, som senare blev AIK. Hans otaliga insatser för innebandyn gör att han nu blivit invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.
– Det känns otroligt hedrande, säger Lasse Granqvist.

Under SM-finalen den 23 april fick han officiellt ta emot statyn efter att han hade valts in i Svensk Innebandys Hall of Fame.

– Det känns otroligt hedrande. Det är bara att titta på de som är invalda sedan tidigare. Otroligt fina människor som jag nu får göra sällskap. Sedan finns det många fler duktiga inom innebandyn som knackar på dörren till Hall of Fame så jag gissar på att jag kommer få ännu mer fint sällskap inom en snar framtid. Innebandyn har gnuggat på ett tag och det känns fint att se att det fylls på med bra folk, säger Lasse Granqvist.

SM-finalen i Avicii Arena var första gången Lasse Granqvist besökte en SM-final sedan AIK spelade där 2009. Då som nu var det fullsatta läktare och Lasse Granqvist imponerades över arrangemanget.

– Evenemanget håller riktigt hög nivå. Allt från ljud, ljus, till speaker, spelare, ledare, domare och publik. Men också det som är runtomkring. Det som bygger innebandyn. Innebandyn har varit och blir hela tiden mer professionell med partners, VIP och andra delar runtom själva matcherna. Det är en sport öppen för alla och det syns verkligen.

Innebandyn föddes på 1980-talet och slog igenom på skolgårdarna. Det spelades av ”alla” på den tiden som Lasse Granqvist uttrycker det och även han själv rycktes med och spelade. Då som en duktig center med smeknamnet bläckfisken.

– Det kom från min långa räckvidd som gjorde att jag kunde fånga in bollarna från motståndarna. 

Engagemanget för innebandyn har successivt växt för Lasse Granqvist. Från början som spelare och föreningsmänniska, sedan som förbundsmänniska. 1988 blev han invald i Stockholms Innebandyförbund, en post han hade under ca 10 år. Han har även varit i Svenska Innebandyförbundets styrelse sex år. Han har gjort betydande insatser för AIK och var idrottsklubbens starke man under de lyckosamma åren och gick från liten förening till högstaligan, SSL, där man vann SM-guld, silver och brons (totalt 7 medaljer) och Europacupguld. Senare blev han även invald i AIKs Hall of Fame.

Och han var även den drivande kraften i att VM-slutspelet 1996 spelades i just Globen.

5 mars 2016 lämnade dock Lasse Granqvist AIK och innebandyn i samband med Patrik Edgrens historiska tröjhissning.

– Det var senaste gången jag var i Solnahallen officiellt. Sedan har jag varit på någon match här och där. Men jag tror att det är bra att när du lämnar att du håller dig i bakgrunden och låter andra ta vid. Sedan finns jag alltid tillgänglig och jag har fortfarande kontakt med flera inom AIK.

Varför har du engagerat dig så för innebandyn? Vad har varit din drivkraft?  

– Jag tror att det viktigaste du kan göra som ideell ledare är att göra andra bättre. Eller att ge andra förutsättningar att bli bättre. Och det kan man göra på flera olika sätt. I en förbundsstyrelse kan det handla om att underlätta för verksamheten genom bidrag, utbildningar eller annan stöttning. Och det är det som har varit drivkraften. Att utveckla andra och verksamheten på flera olika sätt.

Lasse Granqvist målmedvetenhet lyser igenom och han sticker inte under stolen med att han också drivs av att uppnå saker.

–   Jag tror det är viktigt att våga tro på de stora visionerna. Det är då vi kommer framåt, säger Granqvist och fortsätter med att lyfta fram ett konkret exempel: 

– Jag vågade tro på att vi exempelvis skulle kunna värva Niklas Jidhe på den tiden till AIK. Det var en enorm värvning. Och det var otroligt häftigt att se kraften när alla sluter upp och är engagerade och vill uppnå mål tillsammans. Att stöta, blöta saker gör att det händer något med folk. Att drivas mot samma mål.

Det är också det han saknar från tiden som ideell.

– Ja, jag kan sakna kraften av att jobba tillsammans. Jag uppskattar den svenska folkrörelsen enormt.

Om du får blicka tillbaka i karriären, vad har betytt mest för dig?
Lasse Granqvist dröjer på svaret. Det självklara kanske hade varit alla priser och utmärkelser han varit med och vunnit. Men i stället svarar han.

– Alla kompisar jag fått inom innebandyn och haft förmånen att träffa och haft diskussioner med.

Utöver att drivas av sportsliga framgångar är jämställdhet ett ämne som Lasse Granqvist drivs av. Han har uttalat sig i frågan ett otal gånger och är även med som inspiratör i projektet Fifty/Fifty som syftar att öka förståelsen för och vägen till jämställdhet inom innebandyn.

– Det här är enormt viktiga frågor som vi måste prata om. Sverige har en lång väg kvar att gå. Det är bara titta på att när en tjej gör något som bara killar höll på med blir det en grej av det och det måste vi komma ifrån. Jag tycker Innebandyn gjorde en bra grej med VM-finalen i Helsingfors som dömdes av två kvinnliga domare. Det var inget märkvärdigt och det är dit vi måste komma. Men vi är inte där idag och då behöver vi prata om det, uppmärksamma dessa frågor så det sker en naturlig utveckling. Jag är alldeles övertygad om att samtalet blir mer moget och bättre, om både män och kvinnor är med i samma samtal.

Fakta, Lasse Granqvist
Född: 1967

Meriter i urval:

  • 30 år som ideell innebandyledare.
  • Bildade 1985 IBK Solna, som 1996 blev AIK Innebandy
  • SIBF:s förbundsstyrelse 1998-200
  • SIBF Förbundsstyrelse 1995-2001 (6 år – vice ordförande under 5 av dessa) samt hedersledamot SIBF
  • Ordförande Stockholms IBF under ca 10 år samt hedersordförande Stockholms IBF
  • Den drivande kraften i att VM-slutspelet 1996 spelades i Globen
  • AIK innebandys starke man under de lyckosamma åren där klubben gick från liten förening till SSL där man vann SM-guld, silver och brons (totalt 7 medaljer) och Europacupguld. Även invald i AIKs Hall of Fame. 

short_text    Publicerat av Tero Marjamäki 2022-05-04, kl 11:01