Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Här är Sveriges VM-trupp till Neuchatel

Sveriges damlandslag jagar sitt sjunde raka VM-guld när världsmästerskapet avgörs i Schweiz 7-15 december. Nu är truppen på 20 spelare uttagen.
– Vi har en komplett mix av spelare med både rutin och nya, hungriga VM-debutanter, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Den svenska truppen innehåller sex VM-debutanter, men stommen från det lag som vann guld i Slovakien 2017 är kvar.

– Vi har en bra balans, en bra spets och en trygghet i gruppen. Vi har en komplett mix av spelare med både rutin och nya, hungriga VM-debutanter, säger Åsa Karlsson.

Bland annat matchar Sverige ett helt nytt målvaktspar. Kais Moras Amanda Hill och Täbys Alexandra Durling gör båda VM-debut. Åsa Karlsson vet dock att rutinen bland de spelare som har varit med tidigare blir oerhört viktig.

– Det är en otrolig fördel med en stomme med rutin. Det är så mycket annat än bara matcherna under ett VM, därför är det bra att många spelare vet hur det fungerar. Men man ska inte förringa yngre, orutinerade VM-debutanter. De kan också gå in och göra avtryck, precis som Amanda Johansson Delgado och Sofia Joelsson gjorde 2015 och 2017. Mixen är jätteviktig, säger Karlsson.

Sverige kan ta sitt sjunde raka VM-guld, men laget är medvetet om att det kommer att bli tufft. De två senaste VM-finalerna, båda mot Finland, har avgjorts på straffar. Giganten Sverige är ständigt jagad av de andra toppnationerna.

– För vår del handlar det om att vinna VM-guld, vi går in med den pressen från början. Men att vi har vunnit sex raka guld minskar knappast den pressen. Alla ögon kommer att vara på oss och alla förväntar sig att vi ska vinna snyggt och stort. Men vi kände på Euro Floorball Tour i oktober att det kommer bli jättetufft att gå hela vägen, vilket vi har vetat hela tiden. Folk utifrån räknar med att vi kommer spela hem det enkelt, men så kommer det inte bli. Eftersom VM spelas vartannat år kan spelarna inte träna på känslan att prestera på topp i två-tre VM-matcher. Det är en jättetuff utmaning, säger Karlsson.

I gruppspelet ställs Sverige mot Slovakien, Tjeckien och Lettland. Efter det väntar kvartsfinal, semifinal och – förhoppningsvis – final.

– Vi har hittat rätt i truppen och utvecklat saker sedan det senaste mästerskapet. Vi känner mer trygghet i spelet och vi har spelare som kan avgöra finaler. Många vill bli matchvinnare. Mixen av spelare i vårt lag kommer bli avgörande, säger Karlsson.

Besök VM:s officiella hemsida.

Truppen:

Målvakter
Alexandra Durling, Täby FC IBK *
Amanda Hill, Kais Mora IF *

Utespelare
Myra Aggestål, Iksu *
Stephanie Boberg, Endre IF
Lisa Carlsson, Täby FC IBK *
Cornelia Fjellstedt, Iksu
Alice Granstedt, Kloten-Dietlikon Jets (Schweiz)
Moa Gustafsson, Kais Mora IF *
Johanna Hultgren, Kais Mora IF
Sofia Joelsson, Iksu
Amanda Johansson Delgado, Iksu
Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam IBK
Klara Molin, IK Sirius FBC *
Ellen Rasmussen, Malmö FBC
Iza Rydfjäll, Kloten-Dietlikon Jets (Schweiz)
Sara Steen, Endre IF
Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK
Moa Tschöp, Täby FC IBK
Emelie Wibron, Iksu
Anna Wijk, Kais Mora IF (kapten)
*VM-debutant

Spelschema:
7 december 18.15, Slovakien-Sverige
9 december 19.30, Sverige-Tjeckien
10 december 19.30, Sverige-Lettland
13 december 16.00, kvartsfinal
14 december 14.30/17.45, semifinal
15 december 13.30/16.30, bronsmatch/final

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:56