Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Floorball Fitness - en ny form av innebandy testas

Skånes Innebandyförbund skapade 2019, tillsammans med Skånes Ishockeyförbund, Handbollförbund samt RF-SISU Skåne, motionsprojektet Sport Fitness som är ett träningskoncept för idrottsföreningar som vill utveckla sitt träningsutbud och bredda målgruppen.

Svensk Innebandys övergripande mål för 2030 är att ”Innebandy är en sport som alla ska kunna engagera sig i”. Ett steg i det är att då ha 60 000 licensierade motionärer. Skåne är i dag det distrikt som har flest licensierade motionsspelare och de har flera spännande idéer för framtiden.

Skåne vill erbjuda innebandyträning för de som vill spela innebandy och vara med i gemenskapen utan att tävla. Med Floorball Fitness, sänks trösklarna för den som slutat och vill komma tillbaka till innebandyn, men träningsformen passar lika bra för de som aldrig har spelat innebandy tidigare.

- Vi vill att fler skånska innebandyföreningar ska kunna erbjuda fler sätt att utöva innebandy på och det är den processen vi är inne i nu, säger Henrik Paulsson verksamhetschef på Skånes Innebandyförbund och fortsätter:

- Vi kan stötta med olika paketeringar av motionsverksamhet, där Floorball Fitness är ett strålande exempel. Redan idag är våra föreningar duktiga på att erbjuda motionsverksamhet och förhoppningsvis ger dessa nya motionskoncept ännu bättre förutsättningar att utöka och bredda föreningarnas verksamhet och få fler i rörelse i Skåne, säger Paulsson.

Sedan augusti 2019 har träningskonceptet arbetats fram av projektledarna Sarah Jaxell och Camilla Rohlén och sedan ett tag tillbaka testas Floorball Fitness i grupper ute i föreningar. Projektet bidrar med en tydlig beskrivning av övningar och en enkel struktur på träningspasset utifrån termerna Puls - Power - Play. Med den enkla strukturen kan fler träna, fler kan hålla i passet och igenkänningsfaktorn av träningen och idrotten skapar en trygghet som lätt kan attrahera nya medlemmar in i föreningslivet. Inspirationen kommer från Danmark och det danska Handbollsförbundets arbete med Handboll Fitness.  

Projektgruppen arbetar i skrivande stund fram ett material i form av ett övningshäfte som kommer vara möjligt att beställa från och med våren 2020.

- Våra instruktörer kommer löpande vara ute i föreningar och demonstrera och hjälpa till att införa Floorball Fitness. Det föreningarna inledningsvis behöver göra är att boka en tid och plats och locka dit deltagare som vill spela innebandy. Behöver man komplettera med utrustning så går det att beställa, avslutar Jaxell.

Om ni är intresserade av Floorball Fitness, kontakta då projektledarna på sportfitness@skanskidrott.se.

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56