Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Ett år till VM i Uppsala – ”Tror på succé”

Om ett år, 27 november 2021, spelas premiärmatchen i VM i Uppsala. Sveriges damlandslag jagar där sitt åttonde raka VM-guld.
– Jag tror självklart på succé, vi har oerhört starka spelare, säger damlandslagets förbundskapten Åsa Karlsson.

27 november-5 december 2021 avgörs VM i IFU Arena i Uppsala. Damlandslaget har dominerat innebandyvärlden i över ett decennium och kan – på hemmaplan – ta sitt åttonde raka guld.

– Vi planerar för att det ska bli det häftigaste världsmästerskapet på damsidan genom tiderna. Damlandslaget har superstjärnor i laget som är starka profiler, och IFU Arena inbjuder till stora möjligheter för ett professionellt genomförande, säger Svensk Innebandys marknads- och arrangemangschef Stefan Jonasson.

Det blir första gången sedan 2009 som Sverige arrangerar ett världsmästerskap på damsidan. Då, i Västerås, kom det andra raka VM-guldet. I Uppsala, elva år senare, kan det åttonde raka bli verklighet.

– Det är verkligen en otrolig bedrift att Sverige har lyckats hålla sig fast vid tronen i så många mästerskap i rad. Vi är alltid jagade av framför allt Finland, Schweiz och Tjeckien och i slutändan vet vi att det blir extremt tighta matcher. VM-finalerna 2015 och 2017 gick till straffar, och 2019 vann vi i förlängning. Jag räknar kallt med att det kan bli samma sorts dramatik i Uppsala. Men jag tror självklart på succé, vi har oerhört starka spelare, säger damlandslagets förbundskapten Åsa Karlsson.

Det kvalificerande VM-kvalet är planerat till första helgen i februari. Som värdland deltar dock inte Sverige. I stället genomförs ett träningsläger i Gävle.

– Vi hoppas verkligen att det går att genomföra. Direkt efter VM-guldet 2019 började vi arbeta på ett nytt sätt med delvis nya spelare. Det arbetet är viktigt att fortsätta med så att vi kan prestera på topp i Uppsala, säger Karlsson.

IFU Arena, Upplands Innebandyförbund och Destination Uppsala ser fram emot mästerskapet, efter en period där flera arrangemang har ställts in eller skjutits upp på grund av Covid-19.

– Att få arrangera ett världsmästerskap där Sverige är favorit blir en enorm upplevelse. Innebandyn är redan stor i Uppland och jag är övertygad om att VM kommer att skapa positiva ringar på vattnet för framtiden också. Vi ska se till att leverera i samma klass som damlandslaget spelar – på allra högsta nivå, säger Dan Back, ordförande i Upplands Innebandyförbund.

– Betydelsen av evenemang har aldrig varit så påtaglig som nu. Hela 80% av svenskarna besöker minst ett stort evenemang per år och studier visar att årets alla uteblivna arrangemang har påverkat livskvaliteten negativt. Vi måste våga tro att pandemin är under kontroll inför VM och att evenemangsbesökare kommer att få uppleva liveidrott på plats. Vi räknar med att tillsammans med IFU Arena och Upplands Innebandyförbund leverera ett VM-mästerskap i världsklass och ser ett tryggt och säkert evenemang som en självklarhet, säger Anna Lindström, chef Möten och Evenemang på Destination Uppsala.

Mer information:
Åsa Karlsson, förbundskapten damlandslaget, tel: 070-832 22 34
Stefan Jonasson, marknads- och arrangemangschef Svensk Innebandy, tel: 070-431 12 57

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2020-11-27, kl 09:27