Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

"Blandade grupper med både kön och ålder visar bättre resultat"Hanna Tossavainen har varit aktiv inom innebandyn i 20 år, och hela tiden hittat nya motivationsfaktorer. Efter sin medverkan i nätverket #IBkvinnorleder har hon nu fått ytterligare idéer att göra verklighet av.
- I ärlighetens namn tror jag att många inte ser kapaciteten hos kvinnor inom sporten. Blandade grupper med både kön och ålder visar bättre resultat, säger hon.

För tredje året i rad har Svensk Innebandys nätverket #IBkvinnorleder samlat kvinnor från hela Sverige med olika innebandybefattningar. En av dem är Hanna Tossavainen.

Tossavainen har en lång innebandybakgrund i hemstaden Uppsala. När hon var liten satt hon på läktaren och såg sin lillebror bli tränad av deras pappa.

- De var superduktiga och de kanske vann Storvretacupen, om jag minns rätt. Det var jätteinspirerande och jag satt med på nästan varje träning och sög i mig allt som hette innebandy och laganda, säger hon.

Följden blev en egen spelarkarriär i nästan 20 år, på alla olika nivåer. Och hon har också engagerat sig utanför planen. I fjol medverkade hon på Svensk Innebandys stora utvecklingsläger Sweden Floorball Youth Camp i Umeå. Då tändes en ny gnista i henne.

- Jag blev jätteinspirerad av ungdomarnas glädje till sporten, allas engagemang och de eldsjälar som arbetade med lägret. Jag tänkte nog då att jag har mycket att ge tillbaka till innebandyn. Dels med all kunskap som matats in genom åren och sedan med allt som heter motivation, engagemang och att se individen bakom spelaren.

Tossavainen har nu medverkat på flera träffar med nätverket #IBkvinnorleder. Och hon vet exakt vad hon har fått ut av det.

- Helt ärligt har jag nog lärt mig mest om mig själv. Att plocka fram mina egna värdegrunder och våga ta mig för nya uppgifter. Att jag nog inte är helt fel ute med min tanke om att engagera mig mera inom innebandyn.

Vad har du för mål med din medverkan i nätverket?

- Jag sökte för att träffa flera som har samma idéer och som också brinner för sporten. Men också för ett bollplank som vi alla kan ha nytta av i framtiden. Jag tänkte när jag skickade in min ansökan att jag nog vill träna lag med äldre ungdomar. Nu när vi har haft två träffar och vi har pratat mycket om jämställdhet har jag sett mig mer omkring hur de klubbar jag spelar och är engagerad i, hur de arbetar med jämställdhet. Hur de motiverar både barn och föräldrar att vara involverade i sina barns utveckling och hur barnen kan utvecklas efter bästa förmåga. Det kanske med andra ord är en mer övergripande roll jag söker, eller kanske vara den som kommer med en miljon idéer.

Svensk Innebandy jobbar aktivt med att försöka få in flera kvinnor på ledande positioner inom sporten. Men fortfarande finns det en lång väg att nå. Det poängterar även Tossavainen.

- I ärlighetens namn tror jag att många inte ser kapaciteten hos kvinnor inom sporten. Blandade grupper med både kön och ålder visar bättre resultat. Vi bär alla med oss olika parametrar och vi alla kan ge det vi är bra på. Man borde vara mer lyhörd och i styrelser och tränargrupper borde man kanske se sig omkring och tänka att vi faktiskt lever på 2000-talet.

Vad kan bli bättre, och hur uppnår vi i så fall det?

- Man ska sluta anta att vi kvinnor inte skulle vara intresserade. Och att kvinnor i sin tur tackar ja. Oftast känner vi ett visst ansvar för barn, familj och andra saker som gör att vi inte känner att vi har möjlighet. Skapa möjligheter och förutsättningar för att få 50/50 på alla positioner. Många tjejer och kvinnor vågar inte ta för sig eller tror att vi inte kan. Män tror att vi inte kan. Men vi kan.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2018-09-10, kl 11:30