Två SM-guld i rad - IKSU siktar på tredje raka

Regerande svenska mästarna IKSU tappade ledargestalter efter guldet i Globen. Men huvudtränaren Lars Bergström och övriga IKSU har fyllt alla luckor till kommande säsong. Världsspelare har anslutit till truppen och Lars Bergströms stora utmaning blir att motivera och utveckla alla stjärnor i laget.
Nedan kan ni läsa om Lars tankar inför starten av Svenska Superligan.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills?
- Först och främst blev det klart ganska sent att jag skulle ta över som huvudtränare, men jag har följt det här laget på nära håll gällande fysiken. Jag har nämligen haft en liten del av fysträningen under det senaste två säsongerna. Vårt upplägg gällande försäsongsträning har varit likt med tidigare säsonger. Vi har haft något mer gemensamt pass detta året. Vi vill ha många gemensamma pass då vi får ut mer kvalitet av träningarna och tjejerna tycker det är roligt att samlas och träna gemensamt. Det är oerhört viktigt att alla tjejerna är tillgängliga under slutspelet och finalen, därför är vår försäsong viktig för att förebygga och undvika skador senare under säsongen. 

Hur mycket innebandy har ni tränat?
- Vi har hållt igång med klubba och boll en gång i veckan.

Vad kommer ni att göra för att bli ännu bättre på planen den kommande säsongen?
- Det är svårt att säga nu eftersom jag är så pass ny i laget. Det känns väldigt spännande och motiverande att träna spelare som är bäst i världen och få dem att bli ännu bättre. Det blir en otroligt spännande utmaning för mig som tränare. Att höja ribban lagmässigt är nästintill omöjligt då laget gjort allt rätt. Nu gäller det att utveckla våra individer så mycket det bara går.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?
- Det blir lätt att man stannar upp och flyter med när det gått så pass bra. Det gäller att vi förstår att ingenting kommer gratis, men det tror jag inte kommer hända med den här gruppen. Jag hoppas och tror att många lag runt omkring oss kan störa oss och få vårt lag att bli ännu bättre.

Vilka nyförvärv har ni i laget?
- Sandra Svärd, back från RIG Umeå. Det är en väldigt fysiskt stark tjej som är välutbildad i sin innebandy. Sandra har en hög motivation och en god teknisk förmåga. När hon nu hamnar i en bra miljö och får spela i SSL tor jag hon blir en spännande spelare att följa.

- Jonna Stenvall, back från RIG Umeå. Hon har blivit bra skolad på RIG och har en grym teknik. Jonna har skött sin träning riktigt bra och det ska bli otroligt intressant att följa hennes utveckling hos oss.

- Tilde Hållstam, back från IKSU Ungdom. Hon har varit i vårt ungdomslag tidigare men är nu redo att ta steget upp i SSL. Tilde har alla verktyg som krävs för att bli hur bra som helst. Hon är stark med bollen och har ett bra spelsinne. Hennes fysiska kapacitet är stor och om hon utvecklar det ytterligare kommer hon få ännu mer fart i sitt spel.

- Veera Kauppi, forward från Koovee, Finland. Veera har stuckit ut och gjort en otrolig bra säsong i landslaget. Hon har ett målsinne och ett bra rörelsemönster på planen. Hon har även fina handleder som gör att hon är rapp i sina avslut. Båda systrarna Kauppis målmedvetenhet imponerade mest på mig. De har ett härligt driv till att jobba hårt för att utvecklas både fysiskt och spelmässigt.

- Oona Kauppi, forward från Koovee, Finland. Oona var en positiv överrasking på den träning hon gjorde med oss. Hon har ett spelsinne och en teknik som ger henne möjlighet att lyfta blicken och bli ett stort hot på planen.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?
- Cornelia Fjellstedt, hon har en otrolig blick på banan och kyla med bollen. Det är något jag vill många ska haka på och lära sig av. Cornelia är duktig på att hitta många smarta lösningar och gör det lättare för sina medspelare att spela innebandy.

Vad är ert mål för säsongen 2018/19?
- Vår målsättning är att försvara guldet som togs förra säsongen.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?
- För min egen del ser jag fram emot min utveckling som coach tillsammans med det här laget. Det blir en omställning att träna ett damlag men jag tror inte mycket är annorlunda på planen. För mig blir det absolut en stor utmaning att ha en trupp i världsklass och få dem att utvecklas.

Vilket blir det tuffaste laget att möta – och varför?
- Pixbo Wallenstam och KAIS Mora rustar upp deras trupper bra varje år och är det lag som flåsar oss i nacken. Rivaliteten har även byggts upp kring dessa lagen då vi mötts i många viktiga matcher, så det blir en speciell känsla inför våra möten mot dem.

Bildspecial - IKSU:s SM-guld genom åren

short_text    Skrivet av Anton Rosenblad 26 augusti 2018