Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

2020-11-16

Med anledning av de allmänna råden som under måndagen har införts i Region Gävleborg kommunicerar Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbund här vad som händer.

Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbund följer beslut och rekommendationer från svenska och lokala myndigheter. Osäkerheten är stor och den här informationen kan därför uppdateras med kort varsel utifrån myndighetsbeslut, beslut av högre instans inom idrotten eller tillämpning av ny praxis.

Senaste uppdateringar gäller från och med måndag 16/11 fram till och med 13/12. 

Mer info finns att läsa här.

Tävlingsverksamhet:
Alla matcher mellan 20201116 och med 20201213 skjuts upp.
- Gröna och blåa matcher stryks helt, kommer inte att flyttas fram.
- Röda matcher, där avser vi flytta fram de uppskjutna matcherna till efter 13/12, däremot har man som lag möjlighet att avstå dessa matcher, då kommer matcherna utgå och inga poäng delas ut. Vi utgår och planerar för att vi kommer att spela alla matcher i serien.
- F16/P16 och HJ/DJ samt senior, alla matcher skall spelas mer information kommer från Per Nordström.

DM:
DM gruppspelet som är planerat till 5-6 december flyttas till mars 21, preliminära datum för DM spelet blir antingen 21-22 mars eller 27-28 mars (gruppspel) och 3-4 April (finalspel).

Kustsammandrag:
Kustsammandraget för P/F Röd Div 1-2 planerat till december utgår, vi hoppas att kunna genomföra vårens kustsammandrag i januari/februari så som planerat.

Knatteligan:
Inga Knatteligan sammankomster kommer att ske före 13/12. Planerade sammandrag ställs in, vi ser över våren.

Spelarutbildningsverksamhet:
Planerade tematräningar 21/11 (F04-05 och P04) och 5/12 i Gästrikland utgår/ställs in. Vi planerar för att genomföra resterande under våren.

Träningsverksamhet:
Träning för spelare födda år 2005 och senare kan fortsätta, deltagare i träningsverksamhet måste vidta extra försiktighetsåtgärder, undvika trängsel, hålla distans, byta om hemma, hålla god hygien och självklart stanna hemma om man har minsta sjukdomssymptom.

Träning för spelare födda år 2004 och tidigare ska inte träna eller vistas i kollektiva grupper. Individuell träning skall tillämpas.

Det betyder bland annat att lag som har mixade grupper 04-05 kan som kollektiv fortsätta bedriva träningar enbart med spelare födda 05.

Övrig logistik:
Föräldrar skall i allra möjligaste mån inte vistas inom idrottsanläggningen. Vuxna ska i allra möjligaste mån bara skjutsa sina egna barn och vi avråder från att åka kollektivtrafik till träning.

Vi uppmanar föreningar, ledare, utövare och föräldrar att göra kloka val för att minska risken för smittspridning vid träning.

Det är viktigt att vi tillsammans gör vårt bästa för att minska smittspridningen framöver.

Vi förstår att ovanstående punkter påverkar föreningars verksamhet på många sätt och hoppas att vi snart kan se en ljusning i smittspridningen.   

_________

2020-11-02

Från och med 20201102 har Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbunds styrelse beslutat om nya lokala anpassade restriktioner. Dessa är bifogade.

Vi vill förtydliga att vi ser dessa som nödvändiga för att liga steget före, i dagsläget har minst åtta (8) regioner lokala allmänna råd från FHM och lokala smittskydd vilket också med snabb framförhållning kan komma att Gävleborg. Vi vill därför ligga steget före, med stort ansvar så hoppas vi att vi kan genomföra hela säsongen istället för att behöva stänga delar eller hela verksamheten.

Vi uppmanar till försiktighet och eftertänksamhet, vi vill påminna om budskapet med minimalt funktionärer är absolut minimalt, genomföra matcher och verksamhet utan publik om ni känner minska osäkerhet.

För att sammanfatta de viktigaste delarna så gäller fortsatt ordnad hygien och en stor vikt vi d att hålla avstånd.

Varför är det viktigt med avstånd - och hur säkert det är att se en Innebandymatch? Det kan du läsa här: https://www.svt.se/sport/corona-och-idrott/hur-farligt-ar-det-ur-smittosynpunkt-att-ga-pa-match

En del serier kommer på grund av just nu lokala anpassningar i Uppland att medfölja en del inställda matcher. Vilka lag och matcher det berör kommer att kommunernas separat/specifikt.

I övrigt fortsätter samtliga aktiviteter så som de är panerade om inget annat kommuniceras, således behöver man inte ställa frågan om något kommer bli av som ligger planerat, förutsätt att allting som är liggande kommer att skes. Dock kan alltid förändringar komma att ske utifrån omvärlden.

Vi vill också att ni hjälper oss att sprida denna enkät till era ledare: https://forms.gle/iKtALpJJm7c37jMj8

Denna riktar sig till ledare huruvida upplevelsen av de allmänna C19 riktlinjerna efterföljs i vår barn- och ungdomsverksamhet.

_________

2020-10-01

Fortsatt gäller regeringens beslut om publik om max 50 i samband med match. Det är alltså tillåtet för föreningar att ta in publik o max 50, förutsatt att samtliga personer dokumenteras på lista (finns i modulen till höger) samt att det finns ett polistillstånd. 

Om förutsättningarna är svåra för föreningen att hantera rekommenderar vi fortsatt spel utan publik. 

Det har kommit många frågor och synpunkter från er och föreningar, främst kopplat till kravet på att anmäla sitt idrottsevenemang till polisen. En del av er och även föreningar har skickat svar från polisen där de skriver att någon anmälan inte behövs. Samtidigt har vissa polisregioner ställt andra krav. Det är med andra ord svårnavigerat och en gemensam nationell linje från polisens sida saknas.

Polisen får och bör i många fall befria våra föreningar från krav på anmälan, men arrangören kan inte på eget bevåg göra en bedömning att en anmälan inte behövs, utan det är upp till polisen i respektive region att göra den bedömningen. Det krävs alltså att en kontakt tas.

_________

2020-08-11

update om vad som gäller inför säsongsstarten. Vi hoppas att ni är taggade på en ny härlig säsong där vi tillsammans skall fortsätta att arbeta för bästa förutsättningar i Innebandy Gästrikland.

När det gäller just C19 läget så är det fortsatt viktigt med tålamod och att vi följer de riktlinjer och rekommendationer som är framtagna. När det gäller träningsmatchspel så är det fortfarande väldigt viktigt att maximerar begränsningen av antal personer i hallen etc. Bifogat en blankett där ni som förening kan dokumentera för smittspårning alla funktionärer som är i hallen. Det skall genomföras.

Kom ihåg att ingen publik eller annan verksamhet är möjlig i hallarna. Kom ihåg att det är ni föreningar som är ansvariga för att alla riktlinjer följs.

Affischer etc finns att tillgå här: https://www.innebandy.se/forening/?fbclid=IwAR3IUsIMkFKJKG1b9BcVw2nyRFeL5QRyPmD2edJkY-sH0D-enBEGO4j7zdM

Alla riktlinjer finns att tillgå här: https://www.innebandy.se/media/14810/protokoll-innebandy-covid19-uppdaterat-200626.pdf

Vi hoppas givetvis att vi snart ser lättnader, just nu spekulerar vi inte i detta och för samtliga matcher som administreras av vårat SDF (upp till förbundsnivå) så räknar vi med att säsongen kommer att komma igång enligt plan men med anpassade former.

Gällande träningsmatcher så är det möjligt med digital betalning via iBIS om hemmalaget skall betala, då ansöker domarna bara om ersättningen i iBIS vilket sedan landar hos hemmalaget, skall dock bortalaget betala så är det inte möjligt. Då är det ett fysiskt kvitto som gäller, vilket finns för domarna att tillgå via vår hemsida.

Det är inte tillåtet att spela icke-sanktionerade träningsmatcher, dvs alla matcher skall anmälas till gastrikland@innebandy.se, förbundet tillsätter sedan domare, detta gäller på samtliga nivåer.

Gällande det stundande DM spelet på seniorsidan som går av stapeln i september så kommer det att genomföras så som planerat, men i något anpassade former.

_____

2020-03-23

Tävlingskommittén i GUD (Gästrikland-Uppland-Dalarna) har tagit beslut på att följa Svenska Innebandyförbundets linje att frysa alla serier och ställa in alla kval uppåt och neråt.
 
Här är det övergripande ramarna och inriktningarna för seniorserierna till kommande säsong 20/21 i GUD och Dalarna/Gästrikland.

GUD:
Damer Division 1 GUD och Herrar Division 2 GUD ska spelas med tolv lag.
 
Damer Division 1 GUD:
Svenska Innebandyförbundets beslut innebar att tre lag från Division 1 Damer GUD (IBF Borlänge, KAIS Mora UIF och IK Sirius IBK) gick upp till Allsvenskan. Inget lag åkte ner från Allsvenskan. Två lag åkte ur Division 1 Damer GUD. Vinnarna i Division 2 Damer Dalarna/Gästrikland och Division 2 Damer Uppland går upp.
 
Det saknas då tre lag.
 
Tvåorna i respektive Division 2 samt det lag som var närmast att hålla sig kvar i Division 1 har tillfrågats om spel i Division 1 Damer GUD 20/21 och tackat ja.
 
Serien kommer då att se ut som följer:
Björklinge BK
Enköpings IBK
Gävle GIK
Hagunda IF
Hofors IBK
IBF Falun Ungdom
IBF Hedemora
IBK Uppsala Teknologer
IK Sätra
Stenhagens KK
Storviks IF
Uppsala Life IF
 
Vakans
Om någon vakans skulle uppstå i Division 1 Damer GUD så är Arlanda IBK först på tur att få den platsen som var det lag som var näst närmast att hålla sig kvar i Division 1.
 
Damer Division 2 Dalarna/Gästrikland:
Division 2 spelas med det antal lag som anmäler sig. Inga lag flyttas ner från Division 1.
 
Herrar Division 2 GUD:
Svenska Innebandyförbundets beslut innebar att tre lag från Division 2 Herrar GUD (Hälsinggårdens AIK, IBF Borlänge och Insjöns IF BK) gick upp till Division 1. Två lag åkte ur Division 1. Vinnarna i Division 3 Herrar Dalarna/Gästrikland och Division 2 Herrar Uppland går upp.
 
Det saknas då två lag. Tvåorna i respektive Division 3 har tillfrågats om spel i Division 2 Herrar GUD 20/21 och tackat ja.
 
Serien kommer då att se ut som följer:
Alunda IBK
Arlanda IBK
Forsbacka IK
IBF Gagnef
IBF Hedemora
IBK Östhammar
IK Sirius FBC
KFUM Falun
Lokomotiv Grillby IBK
Rasbo IK
Sandvikens AIK
Stenhagens KK
 
Vakans
Om någon vakans skulle uppstå i Division 2 Herrar GUD så är Södra Tolvfors IF först på tur att få den platsen som var det lag som var näst närmast att hålla sig kvar i Division 2.
 
Herrar Division 3 Dalarna/Gästrikland:
Division 3 ska spelas med 10-12 lag.
 
Två lag gick upp i division 2. Ett lag åkte ur division 2. Inget lag åker ur division 3. De tre första lagen i Division 4 som får gå upp går upp.
 
Serien kommer då att spelas med elva lag och ser ut som följer:
Digers BK
Envikens IF
IBF Borlänge 2
IBF Falun Ungdom 2
IBF Lokomotiv Avesta
IBF Ludvika
KAIS Mora UIF
Smedjebackens IBK
Strömsbro IF
Södra Tolvfors IF
Åmots IF
 
Herrar Division 4 Dalarna/Gästrikland:
Division 4 ska spelas med 10-12 lag.
 
Tre lag gick upp i division 3. Inget lag åker ur division 3. De två första lagen i respektive Division 5 Dalarna och Division 5 Gästrikland som får gå upp går upp. Ett av de lagen har ännu inte tackat ja.
 
Serien kommer då att spelas med elva eller tio lag och ser ut som följer:
Gävle GIK 2
Hofors IBK
IBF Falun Ungdom 3
IBF Gagnef 2
IBF Hedemora 2
IBK Alba
Insjöns IF 2
Malungs IBK
Norrsundets IF - *Väntar på besked.
Nås IF
Älvdalens IF
 
Herrar Division 5 Dalarna och Division Gästrikland:
Division 5 spelas med det antal lag som anmäler sig. Inga lag flyttas ner från Division 4.

_____

2020-03-20

GS har ställts in för säsongen 2019-2020. Alla anmälningsavgifter kommer att återbetalas, har ni inte betalat fakturan för GS så kan ni bortse från denna.

Vi tittar på ett evenemang i början av säsongen som skulle kunna komplettera kommande säsong likt ett GS för 2020.

DM för Senior på Herr och Dam sidan skall spelas hösten 2020. Semifinalerna är lottade och tid-satta i iBIS på damsidan. Herr-kvartsfinalerna lottas inom kort. Länsfinal kommer spelas under hösten med vinnaren på herr- och damsidan.

Följande lag är kvalificerade på herrsidan: IBK Runsten, Södra Tolvfors IF, IK Sätra, Forsbacka IK, Sandvikens AIK, IBK Alba, Gävle GIK, Strömsbro  IF.

DM för ungdom- senior är avslutad och kommer inte att spelas färdigt. Anmälningsavgifter kvarstår eftersom att allt utom finalspel var färdigspelat.

DS-Styrelsen 

_____

2020-03-14

Till alla föreningar, denna information önskar vi föreningen förmedla internt.

Som ni säkert har sett via våra officiella kanaler så har vi meddelat att vi på grund av Coronaviruset tvingats avsluta säsongen inklusive alla GUD-serierna med omedelbar verkan. Vi har under senaste dagarna varit överösta med frågor och telefonsamtal. Vi förstår att frågorna är många och att känslorna inför eventuella utgångar också spelar in. Vi måste därför poängtera att många utgångar i skrivande stund inte är klara, och då syftar vi framförallt upp/nedflyttningar av seniorserier. Dessa frågor kommer hanteras löpande i takt med händelseutvecklingen.

I samråd uppmanar vi också er att att boka av era tider för era sista hemmamatcher med kommuner, fritidskontor och liknande.

För Gävle Kommun administrerar Gästriklands IBF samtliga avbokningar av matcher, inte träningar, övriga avbokningar av matcher etc för andra kommuner uppmanas föreningen avboka för att minska kostnader.

Huvudsyftet för Innebandyförbundet är hela tiden att ta minimala risker och minska smittspridningen maximalt. Därför har vi i närtid tagit alla beslut med detta som huvudfråga.

Innebandyförbundet får frågor gällande övrig föreningsverksamhet för de lag som avslutat seriespelet/säsongen. Vår rekommendation är upphöra med alla gemensamma aktiviteter omedelbart och träningar tills vidare. Individuell träning rekommenderas istället.

Den 28/3 hade Spelarutbildningen en tilltänkt aktivitet i Falun och Lugnet, den sammankomsten kommer inte att genomföras.

Övriga sammankomster så som möteskallelser där förbundet bjudit in, ev ledarutbildnignar etc, kommer varje separat tillfälle att hanteras med dess informationsflöde.

Det här är en svår och ny situation för oss alla där vi inom Innebandyn är en del av ett större sammanhang och det är viktigt att vi alla tar hand om varandra. Vi ber ber om förståelse men känner också en trygghet i att våra fantastiska sympatisörer för idrotten har sympati i den här prövande tiden.

Respektive DS styrelse

2020-03-13
Gästriklands-, Dalarnas-, och Upplands seniorserier skjuts upp

Beslutet är enhälligt av respektive DS styrelser.

Det berör: H2/D1 GUD - Uppland H3-H6 samt D2-D3 samt Gästrikland/Dalarna H3-H5 och D2.

Beslutet är taget med anledning av det pågående utbrottet av Corona-viruset och den globala pandemi som råder och syftar till att säkra hälsan för spelare, ledare, domare och övriga involverade samt att minska den smittospridningsrisk som föreligger.

Pausen råder tills vidare och säsongen kommer att eventuellt att återupptas om och när det bedöms säkert att fortsätta spela för alla inblandade.

Det här är en svår och ny situation för oss alla där vi inom Innebandyn är en del av ett större sammanhang och det är viktigt att vi alla tar hand om varandra. Vi ber ber om förståelse men känner också en trygghet i att våra fantastiska sympatisörer för idrotten har sympati i den här prövande tiden.

Respektive DS styrelse

2020-03-12
Ungdomsmatcher/serierna på grön, blå och röd nivå avslutas från och med fredag 13 mars

På torsdagkvällen kommunicerade Svenska Innebandyförbundet sina rekommendationer för SDF gällande barn- och ungdomsserier under rådande omständigheter med Covid-19.

Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbunds DS-styerelse har fattat beslut kring resterande del av säsongen på grön-, blå-, och rödnivå.

Samtliga ungdomsmatcher/serierna på grön, blå och röd nivå avslutas från och med fredag 13 mars i enlighet med nationella riktlinjerna.

Beslutet omfattar även Hälsingespelen och Gästrikespelen samt samtliga DM-finaler.

Vad detta får för konsekvenser tävlings-etiskt kommuniceras i ett senare läge.

Övriga serier så som GUD och senior-serier återkommer DS om beslut rörande.

Svenska Innebandyförbundets seriespel på förbundsnivå behöver slutföras utifrån regeringens restriktioner. Ordningslagen ska följas. Ansvarig för att detta efterföljs är aktuell arrangörsförening för respektive match.

Information gällande SSL-slutspel och kvalspel/playoff kommer att meddelas under fredagen då både FSSL och SIBF haft styrelsemöte.

Respektive DS styrelse

FAQ C19:

Får vi ha publik till vår match?
Ja, om polismyndigheten ger tillstånd.

Samtliga personer bör vara listade på lista (ex vår blankett på denna sida) samt hålla avstånd gällande FHMs restriktioner. Samtliga personer skall ha en separat anvisad plats och sitta minst med en (1) meters avstånd till varann. Max sällskap om två (2)

Måste vi söka polistillstånd?
Ja, för samtliga matcher.

Kan man söka alla samtidigt eller hur söker man?
Det avgör och kontaktar du din lokala polismyndighet om.

Måste vi dokumentera alla som kommer in i hallen?
Samtliga funtkionärer/deltagare måste dokumenteras samt så rekommenderas publiken att dokumenteras.

Vilka funktionärer skall dokumenteras?
Alla som inte står på matchprotokoll.

Får skjutsande föräldrar komma in och se matchen?
Ja, om polistillstånd finns.

Nej, inte om polistillstånd saknas eller om deltagandet är av avgörande existens. I så fall skall detta tydligt dokumenteras i förhand och kontakt upprättas med motståndarna. Detta får endast ske i klart nödvändigt syfte.

Räknas spelare och ledare in bland de publiken?
Nej

Vi vill ha café öppet, får vi det?
Ja, om ovan delar är under kontroll är det möjligt att ha försäljning till de som är plats.